Efectele dezastruoase pe care bauturile energizante le pot avea asupra organismului. Sfaturile medicilor


Ultimul update: Vineri 27 Februarie 2015 07:02
Data publicarii: Marti 24 Februarie 2015 08:33
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Amplifica actiunea alcoolului si sporesc efectele fumului de tigara. Vorbim despre bauturile energizante, care pot fi consumate ocazional.

Pe termen lung, insa, pot afecta ritmul cardiac. De asemenea, impiedica actiunea calciului. De aceea nu sunt recomandate in adolescenta.

Care sunt cele mai populare bauturi la o petrecere? Britanicii au facut studii si au tras concluzia: energizantele, alcoolul si sucurile de fructe - asa arata cocktail-ul preferat de tineri. Nu avem cercetari similare si in Romania, dar rezultatele se pot confirma direct, la centrul de toxicologie de la cel mai mare spital de pediatrie din tara.

"La adolescenti a aparut o situatie noua. Ei se stimuleaza sa consume cantitati foarte mari de alcool tare intr-un timp foarte scurt", spune doctorul Coriolan Ulmeanu, sef sectie de toxicologie.

"Ficatul care trebuie sa detoxifice nu are timp sa intre in actiune, nu are cantitatile necesare de alcool-dehidragenal care sa detoxifice", mai spune specialistul.

Este vorba de enzimele prezente in mod normal in ficat, care descompun alcoolul. In plus, un mediu cu fum de tigara inseamna oxigenerare slaba a creierului, atacat oricum de alcool. Asadar se dubleaza riscul toxic.

Atentie si la un alt aspect. Amestecul bauturilor energizante cu alcoolul mareste riscul intoxicatiei. Cat priveste efectele bauturilor energizante, acestea sunt mai puternice cu cat varsta consumatorului este mai mica.

"Bauturile energizante, pe langa extractul de cofeina, au si cantitati importante de plante energizante, cum ar fi extractul de ginseng. Asocierea cofeina cu extract de plante va avea efecte neurologice importante. Atentionarea e facuta inclusiv pentru adulti, daca se consuma mai mult de 2 cutii dintr-o bautura energizanta", spune Ulmeanu.

Medicii germani au aratat ca bauturile energizante actioneaza pe ventriculul stang al inimii, cavitatea ce pompeaza sange in corp. O face sa se se contracte mai puternic. Un adult poate sa consume pana la doua doze intr-o zi, dar in adolescenta aceasta cantitatea este prea mare. La extrem, daca bauturile energizante sunt consumate accidental de catre un copil mic, mergeti de urgenta la spital.

"La copilul respectiv trebuie intervenit cu o perfuzie de reechilibrare hidro-electrolitica si monitorizat cardiac de data asta 8-12 ore. Cu cat e mai mic, efectele asupra activitatii cerebrale si cardiaca sunt dezastruoase, interferenta in metabolismul muschiului cardiac este dezastruoasa", explica medicul.

Daca aveti o perioada incarcata sau vreti sa petreceti o noapte alba, orice medic va recomanda sa va energizati cu vitamine din grupul B. Le gasiti pe toate in fructele de culoare verde.

"Hranesc foarte bine creierul, conferindu-i capacitatea de a fi vigilent in perioada critice. Celula nervosa e cea mai fericita cand i se dau astel de vitamine", spune nutritionistul Cristina Balanescu.

Mixul din diverse fructe verzi reduce si actiunea alcoolului.

Activitatile si senzatiile care pot duce la dificultati respiratorii, in cazul alergicilor. Sfaturile specialistilor
Dietele care exclud complet grasimile pot duce la infertilitate. Sfaturile specialistilor
Atentie la excesul de cafea, mai ales daca sunteti fumatori. Riscurile la care va supuneti organismul