Metoda eficienta de depistare a infectiilor urechii. Cand este cazul unei interventii chirurgicale
Infectiile se tin lant in zona ORL, insa exudatul nazal si cel faringian ies constant negative. Oare cum este posibil se intreaba parintii disperati pe buna dreptate.
Este extrem de plauzibil - le va explica orice medic. Cele doua teste cauta doar ceva anume - streptococul beta hemolitic si stafilococul auriu. Si nu intreg spectrul de cauze pentru respectivele afectiuni.
Maria Nica, medic primar medicina de laborator: "Cam 70% din infectiile respiratorii de cai superioare sunt virale, dar parintele nu are de unde sa stie acest lucru. Evolutia poate sa fie imprevizibila in functie de statusul imun al copilului si de aceea trebuie sa mergem de urgenta la medic."
Infectiile de cai aeriene superioare sunt, asadar, majoritatea produse de virusuri. Sunt tratate cu anti-inflamatoare, anti-termice si niciodata cu antibiotice. Nu insistati la consultatie.
Revenim la exudate. Cel nazal si cel faringian. In laborator, sunt cautate bacterii, alte specii. E lesne de inteles, deci, cum in timpul unei infectii virale, aceste teste sa nu releve prezenta respectivelor organisme. Exudatul faringian investigheaza prezenta streptococului beta hemolitic.
Maria Nica, medic primar medicina de laborator: "Este un microorganism care necesita obligatoriu tratament cu antibiotice deoarece da foarte multe complicatii infectioase si imunologice in viitor."
In nas, exista populatii largi de bacterii in mod normal. Nu fac nimic rau in conditiile unui sistem imunitar competent. Spre exemplu, stafilococul auriu. Acesta NU trebuie tratat, daca exudatul a fost facut doar pentru verificarea celui mic. Iata cand are importanta:
Maria Nica, medic primar medicina de laborator: "Sunt situatii cand copilul urmeaza sa fie operat sa aiba o operatie pentru vegeratii adenoidiene sau un adult pentru o deviatie de sept si atunci trebuie stiu ca avem stafiloc auriu si ce fel."
Aceasta deoarece urmeaza o interventie chirurgicala pentru scoaterea polipilor sau a amigdalelor. Ambele operatii implica hemoragii. Altfel, stafilococul auriu nu are semnificatie si trebuie lasat in pace.
In interiorul gatului gasim un inel format din amigdale si vegetatii adenoide, asa-numitii polipi. Odata cu patrunderea virusurilor sau microbilor in aceasta zona, incepe lupta sistemului imunitar. Rezulta secretii purulente.
Urechea comunica cu partea din spate a nasului numita rinofaringe, prin doua canale. Orizontale si scurte la copii - anatomie propice raspandirii infectiei. Cand este, totusi, cazul unei interventii chirurgicale?
Ioana Voda, medic primar ORL: "Apneea in somn, respiratia zgomotoasa si lipsa de aer a a acelui copil determina un somn agitat, e o indicatie simpla de scos amigdalele."
Totodata, vi se va recomanda si indepartea vegetatiilor adenoide - adica a polipilor.