Cât să mâncăm de Sărbători pentru ca ficatul să nu clacheze

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 14 Decembrie 2017 15:57
Categorie: CSID

Prea multă mâncare de Crăciun, prea puţină după sărbători. Probabil aşa am şi inventat dietele. Totuşi, pentru că nu vrem să auzim de restricţii în această perioadă, vă propunem o modalitate de a vă bucura de toate deliciile.

Prea multă mâncare de sărbători. O auzim în fiecare an. Peste 50 de mii de variante ne oferă internetul la capitolul diete după sărbători. Dar dieta adaptată genelor noastră începe în pădure. Suntem încă adaptaţi la condiţia de vânători culegători Ce găsim în pădure ? Găsim frunze, găsim carne, dacă suntem în stare să vânăm, găsim peste, tuberculi, ouă ciuperci. Acestea sunt alimente de bază la care trebuie să vă gândiţi când mergeţi la cumpărături.

Le consumaţi ca atare - nu există riscul de a acumula grăsime pe suprafaţa corpului. Dar de sărbători, nu doar că sunt posibile ci se şi concretizează o mulţime de combinaţii alimentare. Bucuraţi-vă de ele cu înţelepciune

O palmă de friptură la o masă. O mână de fructe toată ziua. Reţineţi unităţile de măsură.

Brânză este un concentrat caloric. Nu există ca atare în natură. Uleiul - o singură lingura conţine 100 de kilocalorii - are acelaşi statut. Îl folosiţi la sarmale? Brusc, aţi pus pus pe lista un prim concentrat caloric. În aceeaşi categorie intră cozonacul şi prăjiturile, cârnaţii ori salata boeuf.

Regula de consum? Ne întoarcem la brânzeturi...

Dr Mihaela Bilic, nutriţionist: “caşcavalul - avem nevoie de de două degete la o porţie corectă iar brânză telemea, pentru că are mai multă apă, pot fi 3 degete. Asta e o porţie corectă de brânză.”

Şi de sarmale, şi de cârnaţi, şi de salată boeuf. Altfel, organismul risca să clacheze din cauza suprasolicitării. Ficatul fabrica zilnic până la 700 de ml de bila - sau, popular, fiere - Aceasta se adună în vezicula biliară - colecist. Are rol în digestia grăsimilor. O cantitate imensă de concentrate calorice depăşeşte tot ce poate ficatul să producă într-o zi! Apare greaţă care înseamnă că procesul de metabolizare şchiopăta. Vă forţaţi bilă să nu capituleze uşor astfel.

Dr. Irina Ignatescu, medic specialist radiologie: “Cafeaua are acelaşi efect asupra colecistului, îl descarca. Activitate colecistului e foarte intensă după o cafea. “

Şi ne întoarcem de unde am plecat! Două mâini pline de frunze înseamnă cât ar trebui să mănânc la fiecare masă, ne referim la frunze sau la legume crude. Frunzele ajută la metabolizarea corectă a grăsimilor. Altfel, bila şi, ulterior, toate celelalte sisteme angrenate în proces, pot fi sprijinite prin mişcare. Nu exista medicamente care să acopere lipsa ei.

În căutarea zahărului ascuns din alimente, care ne îmbolnăvește. Cum apare așa-numitul
În căutarea zahărului ascuns din alimente, care ne îmbolnăvește. Cum apare așa-numitul "ficat gras"
csid
Cum putem evita fractura de-a lungul rădăcinii dintelui
Cum îi putem ajuta pe adolescenți să treacă de cea mai dificilă perioada în viaţă
Daniel Nițoiu explică avantajele folosirii trotinetei în București: ”Sănătate și corp frumos”
Chiar şi carnea sau laptele pot conţine pesticide. Cum le eliminăm
Ardeiul iute nu ne ajută să slăbim. Ce efecte are asupra organismului
O nelinişte şi apoi frica inexplicabilă care apare brusc. Cum tratăm atacurile de panică
Acnee
Inflamaţie, noduli, puroi, toate determinate de o banală acnee. Cum o tratăm