Introduceti in meniul zilnic ciorbele si supele. Beneficiile pentru sanatate pe care le au preparatele traditionale romanesti
Ati racit? Atunci o supa calduta este alimentul ideal care poate stimula vindecarea. Dar si o ciorba cu mult bors are un efect excelent pentru sistemul imunitar.
Legume din belsug, apa, bors si condimente - iata reteta celei mai simple ciorbe pe care ar trebui sa o consumati zilnic. Iar legumele fierte cu un pui de tara inseamna remediul perfect pentru o raceala. Insa preparatul traditional romanesc are si alte beneficii.
Primavara vine la pachet cu multe viroze respiratorii. In aceste conditii, alimentatia poate fi un adevarat medicament.
Maria Spiridon, nutritionist: "Pentru ca e perioada de trecere dintre anotimpul rece la cel cald, majoritatea persoanelor racesc in acesta perioda si le recomand o supa de pui".
Un pui crescut natural are cea mai buna grasime localizata sub piele. Iar componente din aceasta grasime sunt de real ajutor sistemului imunitar.
Dr. Andreea Dragomirescu, nutritionist: "Lichidul cald emulsioneaza mai usor grasimile si le ajuta sa se absoarba mai usor, spre deosebire de un lichid rece".
Tot de un real folos pentru imunitate sunt si probioticele care pot fi obtinute daca preparati o ciorba cu bors. Borsul natural contine tarite, apa si maia. Ideal ar fi sa nu-l fierbeti odata cu ciorba.
Dr. Andreea Dragomirescu, nutritionist: "Se mai inlatura din continutul de vitamine, mai ales vitamina C, se poate adauga si separat, in forma cruda".
In aceasta perioada, puteti gati usor si ieftin supe si ciorbe din frunze verzi. Sunt perfecte, indiferent de combinatie. Lichidul, dar si fibrele, asigura un tranzit intestinal perfect si pot combate constipatia.
Maria Spiridon, nutritionist: "Pentru persoanele supraponderale le-as recomanda ca supa sau ciorba sa fie doar de legume. Acolo unde excesul ponderal e mare, orice gram de grasime in plus ne deturneaza numarul de calorii".
Si supele sau ciorbele de cartofi sunt excelente, daca le combinati doar cu alte legume si nu cu bucati de carne. Cartofii se fierb in coaja. Aceasta se inlatura ulterior. Simpla fierbere in coaja asigura un indice glicemic scazut produsului final, adica nu ingrasa.