Semnele care trebuie sa va trimita rapid la medic in timpul dezvoltarii copiilor. Ce trebuie sa urmariti in afara greutatii
Nu e suficient sa monitorizati greutatea copiilor, va avertizeaza medicii. Atentie mare atat la cresterea in inaltime, cat si la dezvoltarea organelor genitale inainte de pubertate.
Monitorizati cresterea in greutate, in inaltime, postura copilului. Insa fiti atenti si la mirosul corpului si la evolutia organelor genitale. Sunt cateva repere de care ar trebui sa tineti cont in copilarie. Aflam ce semne trebuie sa va trimita rapid la medic in timpul dezvoltarii copiilor.
Cel putin o data pe an masurati copilul, cantariti-l si notati rezultatele. Acestea trebuie evaluate de catre medicul de familie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Cristina Ivascu, medic primar medicina de familie: "Ideea este ca pot sa fie diferente intre doi copii care sunt in aceeasi grupa la o gradinita si unul este mult mai inalt decat celalalt si amandoi sa se incadreze in limitele normalului. Se face pur si simplu o evaluare anuala, fara sa apreciem ca este o tulburare in crestere".
Inainte de intrarea in pubertate, nu este deloc normal ca un copil sa creasca mai mult de 4-5 centimetri pe an sau sa ia in greutate mai mult de 2-3 kilograme.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "In momentul in care aceste valori nu sunt atinse, ma refer la inaltime, fie sunt depasite atat la inaltime, cat si la greutate, constituie un semnal de alarma".
Este un motiv ca micutul sa fie consultat de catre endocrinolog. De la varsta de 6 ani veti observa o schimbare a mirosului corporal.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Parintele sesizeaza ca mirosul e diferit, nu mai miroase a bebelus. E un miros deja de om mare. Daca apare in jurul varstei de 7 ani, e norma,l e primul semn de pregatire al pubertatii".
Nu e normal ca micutul sa isi schimbe mirosul corporal inainte de 6 ani. Nici cresterea cantitatii de sebuum de pe scalp nu trebuie trecuta cu vederea. Parintii sunt sfatuiti sa monitorizeze si aspectul organelor genitale ale copiilor.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "In mod normal, la fetite, pana la 8 ani, la baieti, pana la 9 ani, aspectul trebue sa fie, ma refer la organele genitale externe, ca la bebelus. La fetite, sanii nu trebuie sa creasca".
In mod normal, organele genitale externe ale baietilor, se dezvolta incet, de la nastere, pana la pubertate. Cresterile accelerate trebuie semnalate medicului. Si schimbarile de dispozitie pot trada anumite probleme. Daca un copil devine brusc mai somnoros, friguros, constipat, acestea pot fi simptome date de tulburarile tiroidei.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Un copil care devine brusc irascibil, agresiv, isi schimba dispozitia rapid ne putem gandi pe langa lucrurile banale, ca poate sa aiba probleme la suprarenale sau sa fi intrat in pubertate".
De asemenea, daca micutul nu are o postura corecta, mergeti la recuperare. Pozitia incorecta a coloanei vertebrale se va accentua odata cu intrarea in adolescenta.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, pubertate, inaltime, organe genitale,
Dată publicare:
02-04-2014 09:57