Bolile grave care pot fi provocate de fumat si consumul excesiv de alcool. Semnele care trebuie sa va trimita direct la medic
Renuntati la fumat pentru ca altfel riscati sa faceti cancer de laringe. Si nu beti alcool in exces pentru ca abuzul poate imbolnavi faringele.
In plus, mergeti la o examinare moderna in zona ORL, daca vi se schimba vocea si daca aveti dificultati la inghitit.
Fumatul nu afecteaza doar plamanii. Cavitatea orala si gatul sunt expuse riscului major de cancer. 60% dintre pacientii internati intr-un spital ORL sunt diagnosticati cu boli maligne.
Videofibroscopia este una dintre cele mai performante metode de examinare a zonei ORL. Dr. Razvan Hainarosie, medic specialist ORL: "Avem astfel ocazia sa evaluam intregul traiect de cale aero-digestiva superioara, adica fosele nazale, rino-faringele adica partea din spatele nasului, laringele si hipo-faringele".
Orice modificare a vocii care dureaza mai mult de o luna si jena la inghitit impun o astfel de evaluare moderna. Aceasta mai ales daca ati fumat sau fumati, daca beti alcool sau daca suferiti de reflux gastric pe care nu il tratati.
Dr. Razvan Hainarosie, medic specialist ORL: "Unul dintre factorii cei mai importanti ai cancerului de laringe o reprezinta fumatul, iar pentru cancerul de faringe unul dintre factorii incriminati este alcoolul. Combinatia dintre alcool si fumat sigur nu duce la nimic bun".
Prof. dr. Viorel Zainea, sef sectie ORL: "Tumora se poate localiza oriunde in toate cele 3 etaje laringiene, deasupra corzilor vocale, pe corzile vocale, sub corzile vocale si toate acestea se pot examina pe fibra optica".
In stadiile initiale, acesti pacienti pot beneficia de chirurgia laser, minim invaziva. Dr. Razvan Hainarosie, medic specialist ORL: "Exista studii bine puse la punct care ne arata ca laserul ar sigila si limfaticele de la nivel corzii vocale care ar putea produce metastazare".
Odata diagnosticata si tratata, o boala maligna in regiunea cap- gat, are o recomandare ferma. Aceasta nu se refera doar la incetarea fumatului si a consumului de alcool.
Prof. dr. Viorel Zainea, sef ectie ORL: "In reginea cap –gat ne intalnim cu fenomenul care se numeste al doilea cancer. Razboiul in aceasta boala nu este niciodata castigat, de aceea dispensarizarea se face toata viata, mai ales la pacientii care din super-optimism, dupa operatie, isi reiau vechile obiceiuri, fumat in primul rand".
Dupa un tratament oncologic, recomandarile internationale presupun controale regulate toate viata.