Inca un mit, demontat. Care este adevaratul motiv pentru care se aduna kilogramele in plus in timpul sarcinii
Sunt insarcinata, o sa ma ingras! Nu sarcina ingrasa, ci alimentatia irationala.
In timpul celor 9 luni, dulciurile concentrate sunt cele mai periculoase alimente. Sunteti insarcinata si va e foame tot timpul? Hormonii de sarcina au efect de insulina. Asa apare nevoia de dulce.
Cel mai periculos comportament, in cele noua luni de zile, este folosirea excesiva a dulciurilor concentrate. Acestea deregleaza la maximum metabolismele.
In timpul sarcinii, activitatea pancresului endocrin creste, ceea ce inseamna ca si cantitatea de insulina este mare. Glicemia - zaharul din sange - este reglata de hormonul insulina.
Cantitatea mare de insulina secretata inseamna glicemie scazuta in sange. Cu alte cuvinte, veti simti senzatia acuta de foame sau pofta de ceva dulce.
Tototdata, majoritatea hormonilor de sarcina au si efect asemanator insulinei. Aceasta pentru ca organismul mamei sa transforme eficient hrana in energie pentru doua fiinte.
Doina Nitulescu, medic primar ginecolog: "Deci nu restrictionez pacienta, ci din contra, o sfatuiesc sa se alimenteze cu toate alimentele care au vitamine in ele: carne, oua, fructe, zarzavaturi, pe care le tolereaza."
In timpul celor 9 luni, in peste 90% din cazuri, nivelul glicemiei mamei este la limita inferioara acceptabila sau sub aceasta valoare. Cu alte cuvinte, veti simti foame cvasi-permamenta. Se poate controla prin orarul strict al meselor.
Corina Chisu, medic specialist ginecolog: "Atata timp cat pacienta are 3 mese principale si 2 gustari, nu are voia sa aiba foame patologica, poftele sunt altceva, sunt doar rasfaturi de gravida."
Cele 5 mese bogate in proteine si normale in grasimi va permit sa nu va aruncati in dulciuri cind simtiti foame. Dulciurile concentrate suprasolicita pancreasul si nu va dau energie. Va puneti astfel in pericol maxim de a face diabet gestational, care afecteaza inclusiv fatul. Si va epuizati ficatul, oricum supus stresului sarcinii.
In timpul celor 9 luni, dulciurile mancate pentru ca vi s-a facut foame sunt cele care produc kilograme inutile mamei. Nu sarcina va ingrasa, ci alimentatia irationala. Kilogramele in plus au legatura cu hiper-tensiunea din sarcina, situatie care, in lipsa medicatiei, pune in pericol atat viata mamei, cat si a fatului.
Doina Nitulescu, medic primar ginecolog: "Nu luam mai mult de 12-13. maximum 14 kilogram pe sarcina unica."
In cele 9 luni si in timpul alaptarii, nu aveti doar responsabilitatea propriei vieti, ci si a unui organism tanar, care va simti repercursiunile abuzurilor alimentatre ale mamei toata viata.
Sursa: Pro TV
Etichete: insarcinata, dieta, sanatate, alimentatie, sarcina, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
25-04-2015 09:10