In concentratii mari, un compus chimic din gunoi poate duce la paralizia sistemului nervos. Cum ne putem feri de el
Hidrogenul sulfurat este un compus care rezulta in urma descompunerii aminoacizilor din proteine. Carnea alterata, spre exemplu, emana un miros greu din aceasta cauza. La fel se intampla si in cazul gunoiului.
Conf. dr. Carmen Petcu, Facultatea de Medicina Veterinara: "In recipientul respectiv se scurge o cantitate mare de suc de carne, lucru care iar ne duce cu gandul ca s-a scurs o perioada mai lunga de timp. Hidrogenul sulfurat este un compus care apare in urma alterarii carnii. El rezulta in urma descompunerii aminoacizilor cu sulf, prezenti in mod normal in carne. Cand lantul termic este intrerupt se scindeaza si elibereaza acest compus pe care prin metodele de laborator il putem pune in evidenta."
Mancarea alterata, ori resturile din gradina se numesc deseuri biodegradabile. In transformarea lor descarca in principal doua gaze care nu miros: gaz metan si dioxid de carbon. Ambele au efect de sera. Ceea ce miroase de fapt sunt compusii organici volatili: hidrogenul sulfurat si amoniacul. De ce insa nu se disperseaza in aer?
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Dr. ing. Rodica Stanescu, Facultatea de Chimie Aplicata: "Se formeaza hidrogenul sulfurat. El este un gaz ceva mai greu decat aerul. Gazele mai grele raman la nivelul solului, pe cand cele mai usoare, cum este gazul metan, se ridica."
In concentratii mari hidrogenul sulfurat duce la paralizia sistemului nervos, dar chiar daca stati langa o groapa de gunoi nu veti intalni acest pericol. Curentii de aer orizontali il poarta la zeci de kilometri distanta fata de surse, adica gropile de gunoi. Practic il gasim in toate orasele.
Dr. ing. Rodica Stanescu, Facultatea de Chimie Aplicata: "Sunt foarte multi compusi toxici care in momentul in care expunerea este foarte indelungata si concentratiile cresc, printr-un efect sinergic pot sa afecteze grav aparatul respirator."
In orase, la acesti iritanti respiratori se adauga noxele masinilor si praful. Poluarea are rol de a mentine inflamatia cronica in mucoasele respiratorii. Este favorizata astfel suprainfectarea cu virusuri si bacterii, dar si agresiunea libera a alergenilor. Conditia e grava pentru alergici, dar si pentru copii si adolescenti, la care mucoasele respiratorii sunt in crestere. Asa apare cercul vicios. Pe o mucoasa respiratorie inflamata, poluarea devine si mai agresiva. De aceea, daca aveti posibilitatea mergeti la fiecare sfarsit de saptamana in zone rurale, la munte sau la mare. E o modalitate de a controla inflamatia. In fiecare luna mucoasele din interiorul aparatului respirator se reinnoiesc.
Sursa: Pro TV
Etichete: deseuri, poluare, carne, gunoi, csid, amoniac, hidrogen sulfurat,
Dată publicare:
03-12-2016 12:06