Kilogramele in plus se depun si in interiorul gatului, unde impiedica respiratia. Netratata, problema are consecinte grave

Ultimul update: Luni 28 Noiembrie 2016 07:05
Data publicarii: Vineri 25 Noiembrie 2016 08:54
Categorie: CSID

10 -20 de kilograme in plus nu se vad doar pe abdomen. Acestea se depun pe limba, pe faringe, in interiorul gatului si micsoreaza dimensiunea organelor prin care intra oxigen in plamani.

Ce inseamna asta? Chiar daca respirati aparent bine, nu aveti suficient aer. Aparitia dificultatilor la respiratie este unul dintre efectele cauzate de ingrasare. Grasimea nu se depune doar pe abdomen si fese, ci in primul rind in interiorul gatului. In felul acesta, diamentrul cailor aeriene scade, limba devine mai lata, faringele se infasoara in grasime. Aerul nu mai patrunde corespunzator. Iata deci de ce un medic specializat va va masura diametrul gatului cand ii veti spune despre problema.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: "Se depune si pe interiorul organismului, inclusiv la nivelul gatului, prin urmare se poate depune foarte bine in interiorul gatului in asa fel incat zona prin care circulara aerul, diametrul cailor aeriene se diminueaza."

Spre exemplu, o deviatie de sept veche, cu nari inegale, devine problematica.

Dr. Ioana Voda, medic primar ORL: "Partea laterala, cornetele nazale se inflameaza, se apropie prea mult de acel sept si apare obstuctia. Omul isi pune picaturi si asa apare dependenta de picaturi."

Problemele nu sunt atat de evidente in pozitie verticala, ci in timpul somnului. Se numeste apnee in somn si arata ca nu mai respirati.

Dr. Ioana Voda, medic primar ORL: "Majoritatea celor care au problem de sforaiala sau apneee in somn s-au ingrasat in ultima perioada si un inspir bun nu se mai face cu cantiate suficienta de aer care sa ne oxigeneze."

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: "La nivelul extremitatii cefalice, adica gat si cap, ajung mai multe lichide. Aceasta crestere a cantitatii de lichide contribuie suplimentar la diminuarea capacitatii respiratorii."

In creier exista un centru care comanda doar expiratia - cand scoateti aerul afara din plaman. Functioneaza cu o frecventa standard de 16-18 expiratii pe minut. Nu avem insa un centru in creier pentru inspiratie - adica sa ne intre aer in plaman. Aerul intra prin presiunea negativa facuta in arborele respirator si va intra daca gaseste orificii normal structurate, nu modificate de grasime.

Daca apneea nu e rezolvata prin interventii medicale si prin programe gandite de reducere ponderala, va deveni centrala, adica la nivelul creierului. Centrii care controleaza expiratia nu vor mai functiona. Situatia necesita toata noaptea un aparat care baga mecanic aerul in interiorul cailor respiratorii.

Carnea este recomandata intr-o alimentatie echilibrata. Cum trebuie preparata pentru a nu avea potential cancerigen
Carnea este recomandata intr-o alimentatie echilibrata. Cum trebuie preparata pentru a nu avea potential cancerigen
CSID
Investigația care detectează cele mai grave boli respiratorii
De ce este importantă medicaţia premenopauză pentru sănătatea oaselor
Lecţie importantă de educaţie imunitară pentru cei mici: expunerea la viruşi şi bacterii
Recomandarea medicului ortodont pentru copiii cu probleme la dantură
Ce recomandări fac medicii pentru perioada de dinaintea unei sarcini
Nu aşteptaţi mai mult de o săptămână de la depistarea unui chist la sân pentru a merge la medic
CSID
Cum avem grijă de pielea noastră. Orice modificare trebuie să ne trimită la medic