Kilocaloriile din zahar si alcool ne ingrasa mai mult decat cele luate din alte alimente. Care este cauza
Ce au in comun alcoolul si zaharul? Ambele aduc calorii, modifica circuitele biologice si determina organismul sa faca depozite grase, chiar dupa doze infime.
Energia cu care contribuie nu este arsa in mod normal de ficat, ci stransa sub forma de depozite.
Vorbim despre un proces complicat, prea putin inteles si va spunem imediat de ce o suta de kilocalorii din alcool nu echivaleaza cu aceeasi valoare energetica luata dintr-o friptura la gratar.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
“Sa nu mananc gras!” Este panica celor care tin diete, panica parintilor care au copii mici, panica celor care observa modificari in testele de sange. Un gram de grasime aduce cele mai multe kilocalorii: 9 la numar.
Nu va faceti probleme insa:
Dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet si boli de nutritie: “Grasimea se comsuma onest in organism daca faceti miscare, nu se depoziteaza.”
Avem sisteme metabolice care se descurca perfect cu grasimea din hrana, cu proteinele si cu glucidele din surse naturale: legume, cereale, fructe si miere.
Nu suntem inzestrati de natura cu circuite biologice capabile sa gestioneze alcool si zahar.
Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologica: “De exemplu, noi nu avem cai metabolice de prelucrare a alcoolului si imprumutam alte cai metabolice. Daca noi folosim in exces caile metabolice destinate altor substante, atunci organismul sufera .”
Suferinta se exprima prin bolile civilizatiei moderne: boli cardio-vasculare, diabet si un tip de cancer legat de alimentatie, cel de colon.
Inainte de acestea insa apar depunerile de grasime. Prima oara, in ficat:
Dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet si boli de nutritie: “Zaharul, dincolo de aportul caloric, schimba metabolismul. Daca primim 100 de calorii ne ingrasam mai mult decat pentru suta aia de calorii, e ca un catalizator, se tranforma totul mai mult in grasime decat sa fie arsa de organism. E o chetiune extrem de pacatoasa.”
In celulele ficatui apar aglomerari de grasime. Aceeasi grasime exista intre toate organele vitale, dar si sub piele.
Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet si nutritive: “Aveti cinci kilograme in plus fata de greutatea ideala sau fata de greutatea de acum cinci ani este ca si cum ati cara un rucsac cu pietre, cartofi sau ce vreti sa puneti acolo. Ne ingreuneaza efortul respirator, mersul, efortul cardiac.”
Inainte de orice scadere ponderala mai intai eliminati alcoolul si alimentele care contin zahar. Abia apoi puteti sa va faceti planul. Iar in privinta celor mici, care au probleme cu greutatea, prima recomandare este: fara zahar!