Fumul de tigara versus noxele emise de masini: care este cel mai periculos pentru plamani
Locuiesc intr-un oras poluat, mai conteaza daca fumez sau nu? Conteaza. Particulele care provin de la masini sunt mari. Raman in nas, in gat ori in trahee. Si nu ajung pana la alveolele pulmonare, prin care respiram.
Particulele din tigara sunt insa de zece ori mai mici decat cele provenite de la automobile. Si patrund direct in aceste mici baloane cu aer, prin care oxigenul trece direct in sange.
Aerul intra prin nas, trece apoi prin faringe, laringe, trahee si bronhii. Aceste organe doar il conduc in plamani, il incalzesc si il purifica. La nivelul plamanilor are loc respiratia pulmonara, adica schimbul de gaze intre organism si mediu. Fiecare plaman contine 300 de milioane de alveole, responsabile cu aceasta sarcina.
Particulele toxice care provin de la masini sunt mari. Raman in nas, in gat ori in trahee. Nu ajung pana in plaman. De aceea, chiar daca locuiti intr-un oras foarte poluat, tineti minte un aspect:
Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: "Senzatia de obosela, de pierderea respiratiei ca nu-ti ajunge aerul ca nu poti sa dai aerul afara, orice e legat de respiratia cand faci un efort obisnuit nu e un lucru normal."
Ascunde intotdeuna o boala si nu arata… calitatea aerului. Particulele din tigara, spre exemplu, sunt de zece ori mai mici decat cele provenite de la masini. Si intra direct in alveolele pulmonare, micile baloane cu aer, prin care oxigenul trece direct in sange. Au capacitatea de a distruge capacitatea respiratorie a plamanului.
Pana acum ne-am referit la adulti. In cazul copiilor, expusi la fumatul pasiv al parintilor, bronsita cronica si emfizemul pulmonar gasesc un teren propice dezvoltarii.
Emfizemul pulmonar inseamna dificultate in respiratie. Evolueaza catre insuficienta respiratorie si cardiaca.