Copiii invata sa mearga corect abia in jurul varstei de 4 ani. Ce trebuie sa faca parintii pentru a-i ajuta
Copiii invata sa mearga corect abia in jurul varstei de 4 ani. In tot acest proces lung le dati o mana de ajutor daca ii tineti cat mai mult desculti.
Pe de alta parte, este extrem de important sa depistati din timp orice deficienta. Aveti la dispozitie un test obiectiv si neinvaziv.
Copilul incepe sa mearga intre 8 si 16 luni. Odata ce se ridica, e bine sa evitati sa-l puneti in premergator! Statistic, acesti micuti au tendinta de a face pasi singuri mult mai tarziu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mihai Jianu, medic primar ortoped: "Trebuie evitat acel premergator care e foarte daunator, stand intr-o pozitie verticala tot timpul, greutatea corpului apasa pe bazin, bazinul apasa pe capul femural."
Ce inseamna aceasta? Oasele sunt tesuturi vii, care se hranesc prin vasele de sange. Necroza se produce cand mai multe astfel de vase sunt afectate.
Mersul normal are 4 faze. La varste mici, acestea sunt respectate, daca tineti cat mai mult copilul FARA incaltaminte.
Mihai Jianu, medic primar ortoped: "Fara de contact are 60% din mers, fara de rapaos 40%, orice talpa cu atat mai mult dura face sa se anuleze faza aceasta de rulare si sa nu apara scobitura."
Incaltamintea cu taloneta spre exemplu este contra-indicata. La fel ghetele ortopedice, care nu permit musculaturii sa se intareasca.
Mihai Jianu, medic primar ortoped: "Mersul de adult se definitiveaza catre 4-5 ani, pana atunci exista vicii de mers - copiii merg cu varfurile spre interior, in exterior mai rar. Altii merg pe varfuri."
Posturograf se numeste aparatul care apreciaza obiectiv pozitia bipeda a copilului. Este o scanare a intregului corp, fara raze X insa.
Prin acest tip de testare apreciati daca cel mic are o pozitie armonioasa - normala, adica - in mers.