Aspirina, paracetamolul si ibuprofenul pot declansa urticarie, crize de astm sau rinita. Tratamentul corect in acest sezon
Urticarie, crize de astm, rinita - toate pot fi declasate in acest sezon de intoleranta la anti-inflamtoare.
Aspirina, paracetamolul si ibuprofenul pot declansa aceste reactii, pe care trebuie sa le comunicati medicului, chiar daca sunt in contextul unei viroze respiratorii.
Toate terapiile care combat febra pot provoca asa numita intoleranta la anti-inflamatoare nesteroidiene. Reactia seamana cu o alergie, dar nu se desfasoara prin mecanisme de aceasta natura.
Orice astfel de reactie, chiar minora, trebuie raportata medicului. Ulterior, tratamentul cu respectiva substanta trebuie evitat. Aspirina nu se recomanda copiilor decat dupa perioada adolescentei.
Peste tot in lume, febra inseamna temperatura corporala peste 38 de grade Celsius. La copii, foarte multi medici recomanda tratamentul cu anti-termice dupa pragul 38,5. Paracetamolul si ibuprofenul sunt substantele active din cele mai multe produse.
O practica des intilnita se refera la alternarea antitermicelor. Spre exemplu, daca cel mic are febra, ii administrati o doza de paracetamol si, peste 4 ore, ii oferiti o doza de ibuprofen.
Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie pediatrica: "Nu exista nici prescriptie medicala in lume, meta-analize importante referitoare la aceasta chestiune demonstreaza foarte clar ca asta este o prostie. "Este corect sa primeasca ori paracetamol ori ibuprofen in monotepraie, la interval de 6-8 ore."
In caz contrar, efectul toxic al medicamentelor se insumeaza si poate afecta ficatul. Iar febra NU scade mai repede.
Pe de alta parte, si o alergie respiratorie poate arata ca o viroza. NU se trateaza cu antitermice.
Insa, odata ce nasul curge apos sau daca secretiile expectorate la tuse sunt transparent-perlat, e bine sa mergeti la un specialist alergolog.