Atentie la E.coli si salmonela. Reguli pe care trebuie sa le respectam cand gatim carnea cruda, ca sa ne ferim de bacterii
Salmonela, E-coli si campylobacter - ne tot ferim de acest trio periculos. Iar de la inceptul anului am auzit, repetat, stiri cu si despre bebelusi ajunsi in stare critica dupa infectii cu respectivele bacterii.
Micro-organismele traiesc, in mod NORMAL, in tubul digestiv al pasarilor sau al vitelor.
Pot ajunge insa si in carnea cruda. Tocmai din acest motiv, invatam astazi cum sa o manevram atunci cand ne punem pe gatit. Pentru ca toata lumea ne vorbeste despre reguli minime de igiena, dar nimeni nu le descrie.
Cu campylobacter va puteti intalni zilnic, mai ales daca gatiti carne de pasare, pe care o pregatiti, evident, cruda. Bacteria traieste in mod normal in tractul digestiv al pasarilor.
Escherihia coli se mai dezvolta in aparatul digestiv al vitelor. Lor...nu le face rau. Pe noi, in schimb, ne poate trimite la....terapie intensiva.
Salmonela se gaseste pe oua crude, carne sau lapte in aceeasi stare. Cum combatem aceste organisme? Mergem la spitalul de boli infectioase "Victor Babes", sectia pediatrie. Si pana la sfaturi de natura medicala, invatam sa ne spalam pe maini, in mod corect!
Acasa, puneti mana pe alimente crude spalandu-va pe maini, in prealabil. Dupa ce ati terminat prepararea lor, la fel, curatati-va palmele, dosul lor, degetele, sub jet puternic si cu sapun.
Dupa ce terminati si va curatati mainile, spalati, tot sub jet puternic, cutitul si tocatorul. Abia apoi, atingeti alte alimente. Pe cat de simpla pare, o astfel de procedura este mult mai eficienta decat solutiile anti-bacteriene.
Capitolul doi al lectiei. Carnea cruda nu se tine la aer, pe motiv ca o veti gati candva, pe parcursul zilei. Doar la frigider! La temperatura camerei, bacteriile de suprafata incepe sa se modifice. Prin metabolismul lor normal, secreta substante chimice toxice. Care NU se distrug prin preparare termica ulterioara.
Cel mai mare pericol il intalnim la carnea tocata. Iata ce se inatmpla cu bacteriile, odata ce iau contact cu aerul.
Dr. Mara Georgescu, Facultatea de Medicina Veterinara: "Cel mai periculoase sunt termic stabile si trebuie sa realizam faptul ca nu intotdeauna simpla aplicare a unui procedeu termic e suficient. Mai ales daca a fost lasat in temperatura si s-au inmultit excesiv."
Asadar, sunt sanse sa dezvoltati o toxi-infectie. Din aceste motive, respectati lantul frigorific!
Trei. Carnea refrigerata trebuie sa fie foarte proaspata. Nu reusiti sa o consumati in cateva zile, cum indica termenul de valabilitate, o congelati. In laborator, sunt metode diverse de evaluare a prospetimii.
Sursa: Pagina de media
Etichete: carne, bacterii, sanatate, csid, e-coli, salmonela,
Dată publicare:
04-11-2016 15:05