Atentie la E.coli si salmonela. Reguli pe care trebuie sa le respectam cand gatim carnea cruda, ca sa ne ferim de bacterii

×
Codul embed a fost copiat

Salmonela, E-coli si campylobacter - ne tot ferim de acest trio periculos. Iar de la inceptul anului am auzit, repetat, stiri cu si despre bebelusi ajunsi in stare critica dupa infectii cu respectivele bacterii.

Micro-organismele traiesc, in mod NORMAL, in tubul digestiv al pasarilor sau al vitelor.

Pot ajunge insa si in carnea cruda. Tocmai din acest motiv, invatam astazi cum sa o manevram atunci cand ne punem pe gatit. Pentru ca toata lumea ne vorbeste despre reguli minime de igiena, dar nimeni nu le descrie.

Cu campylobacter va puteti intalni zilnic, mai ales daca gatiti carne de pasare, pe care o pregatiti, evident, cruda. Bacteria traieste in mod normal in tractul digestiv al pasarilor.

Escherihia coli se mai dezvolta in aparatul digestiv al vitelor. Lor...nu le face rau. Pe noi, in schimb, ne poate trimite la....terapie intensiva.

Citește și
csid
Rivalitatile dintre frati, normale in copilarie. Cum trebuie sa gestioneze parintii conflictele copiilor

Salmonela se gaseste pe oua crude, carne sau lapte in aceeasi stare. Cum combatem aceste organisme? Mergem la spitalul de boli infectioase "Victor Babes", sectia pediatrie. Si pana la sfaturi de natura medicala, invatam sa ne spalam pe maini, in mod corect!

Acasa, puneti mana pe alimente crude spalandu-va pe maini, in prealabil. Dupa ce ati terminat prepararea lor, la fel, curatati-va palmele, dosul lor, degetele, sub jet puternic si cu sapun.

Dupa ce terminati si va curatati mainile, spalati, tot sub jet puternic, cutitul si tocatorul. Abia apoi, atingeti alte alimente. Pe cat de simpla pare, o astfel de procedura este mult mai eficienta decat solutiile anti-bacteriene.

Capitolul doi al lectiei. Carnea cruda nu se tine la aer, pe motiv ca o veti gati candva, pe parcursul zilei. Doar la frigider! La temperatura camerei, bacteriile de suprafata incepe sa se modifice. Prin metabolismul lor normal, secreta substante chimice toxice. Care NU se distrug prin preparare termica ulterioara.

Cel mai mare pericol il intalnim la carnea tocata. Iata ce se inatmpla cu bacteriile, odata ce iau contact cu aerul.

Dr. Mara Georgescu, Facultatea de Medicina Veterinara: "Cel mai periculoase sunt termic stabile si trebuie sa realizam faptul ca nu intotdeauna simpla aplicare a unui procedeu termic e suficient. Mai ales daca a fost lasat in temperatura si s-au inmultit excesiv."

Asadar, sunt sanse sa dezvoltati o toxi-infectie. Din aceste motive, respectati lantul frigorific!

Trei. Carnea refrigerata trebuie sa fie foarte proaspata. Nu reusiti sa o consumati in cateva zile, cum indica termenul de valabilitate, o congelati. In laborator, sunt metode diverse de evaluare a prospetimii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Aspirina, paracetamolul si ibuprofenul pot declansa urticarie, crize de astm sau rinita. Tratamentul corect in acest sezon
Aspirina, paracetamolul si ibuprofenul pot declansa urticarie, crize de astm sau rinita. Tratamentul corect in acest sezon

Urticarie, crize de astm, rinita - toate pot fi declasate in acest sezon de intoleranta la anti-inflamtoare.

Rivalitatile dintre frati, normale in copilarie. Cum trebuie sa gestioneze parintii conflictele copiilor
Rivalitatile dintre frati, normale in copilarie. Cum trebuie sa gestioneze parintii conflictele copiilor

Rivalitatile dintre frati sunt normale, spun psihologii. "E normal sa fii gelos!", punctati-i copilului cel mare. "E normal sa fii invidios!", spuneti-i fratelui mai mic.

Boala oftamologica ce afecteaza tinerii intre 20 si 30 de ani. Cum poate fi depistata
Boala oftamologica ce afecteaza tinerii intre 20 si 30 de ani. Cum poate fi depistata

De la 20 la 30 de ani, in plina tinerete. Acesta decada este preferata de o boala oftalmolgica ce presupune deformareea corneei. Vazul devine neclar. Afectiunea se numeste keratoconus si poate fi depistata doar cu tehnologie inalta.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.