Tinuta corecta pentru zilele calduroase de primavara si vara: maneca lunga si pantaloni largi. Cum evitam arsurile solare
Prea multe chimicale in hrana maresc stresul oxidativ: auziti aceasta informatie de la orice nutritionist. Mai pe intelesul tuturor, apar perturbari in organism, iar riscul dezvoltarii unor boli grave creste.
Aceeasi situatie este suportata de fiecare dintre noi, dupa o expunere la razele blande ale soarelui.
2 mai 2015. Soarele a rasarit la ora 6 si 10 minute. Apune la orele 20 si 17 minute. In tot acest timp, sunteti scaldati de o treime din ultravioletele emise de soare. Doua treimi din acestea au fost deja absorbite de stratul de ozon.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ultravioletele fac ca, sub piele, activitatea sa fie asemanatoare unei fabrici de dimensiuni mari. In cei doi metri de tegumente pe care le detine fiecare, melanocitele, celulele care produc pigment, se strang. Si fac un zid de protectie.
Expunerea progresiva la soare, care lasa timp acestor celule sa construiasca un zid eficient, disipeaza 99% dintre radiatiile emise de soare. Daca sunteti programati genetic sa sintetizati mult pigment, adica sa fiti inchisi la culoare.
"Melanina aceasta, prin sinteza, are rolul de a bloca radiatia ultravioletelor, pielea noastra nu are o capacitate mare de a sintetiza melanina, de a se bronza, suntem mai expusi riscului ca ultravioletele sa degradeze celula si sa devoltam tumori de piele", a spus dr. Oana Spanu, medic dermatolog.
Ionela are pielea perfect alba, ochi verzi si par rosu natural. Se inscrie in foto-tipul 2 si nu poate sa sintetizeze suficient pigment natural ca sa fie rezistenta in fata soarelui. Pentru ea s-au inventat cremele cu protectie solara ridicata. Cremele protejeaza printr-un proces biochimic sau datorita unui zid din minerale.
"Asta insemana 2 miligrame pe centimetru patrat de piele. Este ca si cum am pune un strat gros vizibil pe piele. Degradeaza radiatia ultra-violeta din piele, o descompune si evita riscul de a dezvolta cancer de piele, adica realizeaza reflexia radiatiilor ultra-violete, pur si simplu respingerea radiatiilor ultraviolete", a spus dr. Oana Spanu, medic dermatolog.
Factorul SPF va protejeaza de radiatiile UVB. Cel mai eficient este +50. Factorul PPD va protejeaza de ultravioletele A, aflate in topul periculozitatii. Cele mai eficiente creme au factorul PPD 40.
Nici o crema nu va protejeaza de arsura solara in mijlocul zilei. Indiferent de cat de rezistenta este gentic, pielea dumneavoastra.
Soarele determina stresul oxidativ. Fiecare are o capacitate proprie de a-l combate. Dar puteti sa-l combateti. Arsurile solare, in schimb, inseamna ca razele au patruns in nucleul celulor pielii. Pot sa-l deformeze si astfel sa-i reseteze informatia pe care o detine. Aceste dereglari sunt cele care conduc la boli grave ale pielii.
Si iarna exista raze de soare. E mai putin probabil sa va arda. De ce primavara sunt si mai agresive? Una dintre explicatiile biologice si nu fizice se refera la caldura. Aceasta dilata vasele din interiorul pielii. Marirea in dimensiune a vaselor de sange face din piele un receptor performant.
"Face ca pielea sa absorba mai multe iradiere, vasodilatatia face ca mucoasele noastre sa fie mai permeabile, fragilizeaza organismul si fata de alte expuneri, odata cu soarele", a spus dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog.
Asadar, va e cald, incercati sa nu aveti pielea expunsa direct la soare. Si din acet motiv, vara se poarta maneca lunga, pantaloni largi, lungi si subtiri si palarie. Iar acestea din copilarie. Un copil lasat sa absoarba toate ultravioletele, pe motiv ca astfel produce vitamina D, va fi un copil mai vulnerabil la varsta adulta.
Fiecare expunere la soare e retinuta de piele. O noua expunere se insumeaza cu cele precedente. Si iata cum o credinta populara - mult soare face bine sistemului osos - ajunge sa consume capitalul de protectie naturala a copilului la cel mult 18 ani. Si de atunci e singur, fara protectie naturala, in fara agresiunii solare. Soarele nu dispare. Pielea acelui copil va fi candidata perfecta la toate bolile grave.
Sursa: Pro TV
Etichete: plaja, soare, csid, ultraviolete, ce se intampla doctore, arsuri solare,
Dată publicare:
01-05-2015 16:35