Femeia poate ramane insarcinata, din nou, in perioada alaptarii. Ce metode de contraceptie recomanda medicii
Tocmai ati nascut? Atunci aflati ca si in perioada alaptarii puteti sa ramaneti, din nou, insarcinata. La orice virsta, prezervativul este cea mai buna metoda de contraceptie.
Va protejeaza simultan de virusi cu transmitere sexuala cum ar fi HIV sau virusurile hepatitice B sau C. Totusi, statistica spune ca tinerele aleg frecvent alte solutii. In primul rand, pilulele contraceptive combinate.
Medic Ioan Stoian: "Asta este cel mai imprtant lucru, nu este bine niciodata ca o tanara sa se duca in farmacie direct sa cumpere un contraceptiv fara sa se duca la doctor, trebuie consultata, sa vada ce i se potriveste la acel moment".
Pilulele contaceptive combinate nu reduc capacitatea fertila, atunci cand va doriti un copil.
Doctor Ruxandra Dumitrescu: "Mitul ca pilulele antibaby fac rau si duc la infertilitate este usor de contestat pentru ca de fapt pilulele proteajaza ovarele si femeile au un bagaj genetic mai mare atunci cand opresc pilula".
Dupa nastere, in perioada alaptarii, teoretic, nu poate aparea o noua sarcina. Nu exista ovulatie, deci ovulul nu poate fi fertilizat de catre spermatozoid. Cu toate acetea, medicii mai au din cand in cand surprize.
Steriletul este metoda contraceptiva indicata daca aveti deja copii si nu va mai doriti o alta sarcina. Aceeasi alegere e sigura si dupa varsta de 40 de ani, cand pilulele au contraindicatii.
Steriletul impiedica ascensiunea spermatozoizilor catre trompa uterina. Adica locul unde, in mod normal, are loc fecundarea. Unele dintre dispozitive elibereaza si hormoni locali, astfel incat o posibilila sarcina este impiedicata din evolutie.