Controlul grasimilor din sange inseamna sperante ridicate la o viata lunga. Ce ne recomanda medicii

Dată publicare: 17-10-2014 10:15
Dată actualizare: 20-10-2014 07:02


Medicii de familie va cer anual profilul grasimilor din sange. Pe buna dreptate: controlul lor inseamna sperante ridicate la o viata mai lunga.

Analizele uzuale va ofera informatii despre LDL colesterol - colesterolul rau, HDL colesterol - colesterolul bun, dar si despre trigliceride. Ce relatie exista intre ele?

Dintre toate acestea, LDL colesterol este singurul care se depune in peretele vascular si determina atero-scleroza. La polul opus, gasim HDL colesterol care se opune in mod natural colesterolului rau. Acesta insa poate fi impiedicat sa isi faca treaba de valori mari ale trigicleridelor.

Chiar daca nu aveti nevoie de tratament medicamentos, sigur se impune o schimbare a regimului de hrana. In primul rand, nu doua mese mari pe zi, ci cinci mese mici.

Doctor Serban Damian: "Mai mult de un sfert ar trebui sa fie reprezentat de legume, orice fel de legume, un alt sfert de fructe, practic o jumatate de farfurie".

In felul acesta, veti obtine si o scadere ponderala, mica insa. Cel mult 2 kilograme pe luna. Asa e normal! Aceasta scadere ponderala are impact pozitiv si asupra grasimilor din sange.

Cu alte cuvinte, grasimea se depune in ficat, deci va invartiti intr-un cerc vicios. Pe de alta parte, exercitiul fizic creste colesterolul protector, adica HDL colesterol. Nu stim mecanismele. Dar este vorba de un exercitiu de 20 de minute de miscare pe zi, miscare care sa pune in functie grupele musculare".

Sau de 4 kilometri de mers pe jos pe zi, doi dimineata, doi seara.

Tags: sanatate,