Evitati sa va expuneti la soare daca sunteti raciti. Ce se intampla cu organismul cand este lovit de ultraviolete
Endorfinele sunt substante care ofera starea de bine. Acestea se secreta si sub actiunea soarelui. E lesne de inteles, deci, motivul pentru care cautam sa ne expunem.
Atentie, insa, la acest tip de agresiune! Stati departe daca sunteti racit, spre exemplu. Soarele face ca imunitatea sa scada, iar organismul e lovit puternic de ultraviolete.
"Ce bine e la soare!" Nu exista persoana care sa nu aiba aceasta senzatie. Odata cu expunerea la soare, in corpul dumneavoastra circula deja neurotransmitatori produsi de creier, care va fac sa simtiti… fericirea. Si care produc dependenta. O expunere la soare cere o alta expunere si tot asa. Tocmai am descris formula arsurilor solare, mai ales faca aveti pielea complet nepregatita.
Dr. Elena Naumescu, medic primar dermatolog: "Ultravioletele A sunt cel mai sensibilizante, ele patrund mai adanc, chiar pana la nivelul dermului si provoaca senzibilizari, modifica AND-ul celular si predispun chiar la modificari precanceroase."
Dar pielea mea nu pare sensibila, cum sa o distruga soarele? Din punctul de vedere al ultravioletelor A, nu exista diferenta intre anotimpuri.
Dr. Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog: "Primavara e la fel ca vara, daca ne ardem la soare. Ultravioletele sunt la fel de agresive daca stai mult, daca n-ai masura."
Radiatiile UVA reprezinta 75% din totalul radiatiilor solare. Sunt prezente permanent. Nu va bronzeaza, dar intra in derm, stratul pielii situat sub cel pe care il vedeti. Si aici se petrec modificarile periculoase.
In zilele calde de primavara, o banala raceala trebuie sa va tina departe de lumina. Raceala scade imunitatea. Soarele are acelasi efect. Situatia face ca razele ultraviolete sa va loveasca cu si mai mare putere, ceea ce inseamna si mai mare putere de distrugere celulara.
In plus, caldura determina vasele de sange din suprafata pielii sa se dilate. Ceea ce creste din nou capacitatea de absorbtie a razelor. Daca vorbim despre un copil racit, cu atat mai mult trebuie ferit de lumina.
Dr. Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog: "Copii au celulele inca in formare, inca in dezvoltare si arsura solara, deformarile celule care se produc cu cat se produc mai devreme, cu atat se manifesta mai timpuriu."
Dr. Elena Naumescu, medic primar dermatolog: "Cat mai putina expunere la soare, iar expunerea sa se faca cu factorul de protectie cel mai mare din farmacii - 50, care protejeaza complet."
Aspirina, ibuprofenul si unele antibiotice prescrise in infectiile respiratorii plus expunerea la lumina amplifica foto-toxicitatea.
Si ceaiul de tei, un ajutor in raceli, este foto-toxic. De asemenea, indulciti ceaiul sau cafeau doar cu miere sau zahar. Indulcitorii artificiali de tipul zaharinei maresc si ei capacitatea de suferi arsuri solare.