Emotiile, cel mai bun aliat atunci cand stim sa le fructificam. Cum ne imbunatatim intuitia

Ultimul update: Duminica 25 Ianuarie 2015 06:53
Data publicarii: Joi 22 Ianuarie 2015 11:55
Categorie: CSID

Sunteti rational sau va lasati stapanit de imperiul emotiilor? Probabil v-ati gandit des la acest lucru. Indiferent de raspuns, e important sa stiti ca fara emotii nu puteti sa invatati. Tot ele sunt strans legate de intuitie.

"Controleaza-te! Calmeaza-te! Nu mai fi suparat! Gandeste pozitiv!". De cate ori ati auzit aceste indemnuri?

"Interesant este ca despre emotiile cumva placute - bucurie, incantare - nu se vorbeste despre a le controla, dar, in realitate, nu exista emotii negative si unele pozitive", a spus psihologul Bogdana Bursuc.

Emotiile sunt evenimente psihice egale. Si reprezinta al saptelea organ de simt. Explicatia? Ofera informatii despre mediul inconjurator. Asadar, sunt o unealta de adaptare. Sunteti suparat? Luati toate informatiile din evenimentul care v-a adus in aceasta stare. Le veti folosi in proportie de 100%, ulterior, in avantajul dumneavoastra.

Emotiile placute sau neplacute reprezinta si un bun indicator al nevoilor personale reale. "Imi place o persoana! Ma simt rau daca nu interactionez cu acea persoana!". Emotia negativa va spune sa actionati, ca sa va cresteti, de fapt, calitatea vietii.

Din aceste doua motive esentiale, fie ca sunt placute cand le traiti, fie ca sunt neplacute, fructificati-le. Cel mai rau este sa credeti ca le puteti arunca la cos.

"E o cale mai buna daca ne traim emotiile, daca le traim pana la capat, daca nu incercam sa le blocam - un blocaj e un blocaj", este de parere psihologul Petruta Grigoriu.

Emotiile placute dureaza la fel ca cele neplacute. Va simtiti bine. Dupa o perioada, sentimentul descreste in mod natural. Sunteti tristi? Va e frica? Chiar daca nu faceti nimic, aceste sentimente, asa-zis negative, scad in intensitate. Respectarea propriilor emotii inseamna si cel mai rapid mod de a invata, la orice varsta.

"Sunt foarte multe studii despre memorie care spun ca noi retinem preferential informatiile care sunt incarcate de emotie puternica. Cu cat e mai neplacuta, cu atat o retinem, ca sa stiu sa ma feresc", a spus psihologul Bogdana Bursuc.

Stocati aceste informatii si le legati intre ele. Astfel apare intuitia. Corect ar fi sa o si urmati.

Emotiile nu ajuta doar la adaptare. Reprezinta si un mijloc de comunicare.

De modul in care va exteriorizati depinde si inteligenta emotionala. Cu alte cuvinte, cat de bine va descurcati in preajma altor oameni.

Controlul ginecologic anual, cel mai simplu mod pentru a preveni aparitia cancerului de col uterin sau de san
Controlul ginecologic anual, cel mai simplu mod pentru a preveni aparitia cancerului de col uterin sau de san
csid
Ce înseamnă comportamentul sexual la risc și la ce boli ne expunem
Cum ne afecteaza tutunul vederea. Fumatul reduce semnificativ oxigenarea celulară
"Plângi cât vrei, cât simți nevoia! Stau cu tine!" Recomandările medicilor pentru trăirile emoţionale
Popcornul pregătit acasă, o sursă excelentă de proteine şi vitamine. Când devine periculos
"Telemeaua de Sibiu", produsă în sudul ţării sau chiar peste graniţă. Ce punem în realitate pe masă
Fostul fotbalist Ionel Dănciulescu, despre un stil de viaţă sănătos şi preferinţele culinare
csid
Motivul pentru care statul îndelung pe scaun, la calculator, ne afectează echilibrul