Emotiile, cel mai bun aliat atunci cand stim sa le fructificam. Cum ne imbunatatim intuitia
Sunteti rational sau va lasati stapanit de imperiul emotiilor? Probabil v-ati gandit des la acest lucru. Indiferent de raspuns, e important sa stiti ca fara emotii nu puteti sa invatati. Tot ele sunt strans legate de intuitie.
"Controleaza-te! Calmeaza-te! Nu mai fi suparat! Gandeste pozitiv!". De cate ori ati auzit aceste indemnuri?
"Interesant este ca despre emotiile cumva placute - bucurie, incantare - nu se vorbeste despre a le controla, dar, in realitate, nu exista emotii negative si unele pozitive", a spus psihologul Bogdana Bursuc.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Emotiile sunt evenimente psihice egale. Si reprezinta al saptelea organ de simt. Explicatia? Ofera informatii despre mediul inconjurator. Asadar, sunt o unealta de adaptare. Sunteti suparat? Luati toate informatiile din evenimentul care v-a adus in aceasta stare. Le veti folosi in proportie de 100%, ulterior, in avantajul dumneavoastra.
Emotiile placute sau neplacute reprezinta si un bun indicator al nevoilor personale reale. "Imi place o persoana! Ma simt rau daca nu interactionez cu acea persoana!". Emotia negativa va spune sa actionati, ca sa va cresteti, de fapt, calitatea vietii.
Din aceste doua motive esentiale, fie ca sunt placute cand le traiti, fie ca sunt neplacute, fructificati-le. Cel mai rau este sa credeti ca le puteti arunca la cos.
"E o cale mai buna daca ne traim emotiile, daca le traim pana la capat, daca nu incercam sa le blocam - un blocaj e un blocaj", este de parere psihologul Petruta Grigoriu.
Emotiile placute dureaza la fel ca cele neplacute. Va simtiti bine. Dupa o perioada, sentimentul descreste in mod natural. Sunteti tristi? Va e frica? Chiar daca nu faceti nimic, aceste sentimente, asa-zis negative, scad in intensitate. Respectarea propriilor emotii inseamna si cel mai rapid mod de a invata, la orice varsta.
"Sunt foarte multe studii despre memorie care spun ca noi retinem preferential informatiile care sunt incarcate de emotie puternica. Cu cat e mai neplacuta, cu atat o retinem, ca sa stiu sa ma feresc", a spus psihologul Bogdana Bursuc.
Stocati aceste informatii si le legati intre ele. Astfel apare intuitia. Corect ar fi sa o si urmati.
Emotiile nu ajuta doar la adaptare. Reprezinta si un mijloc de comunicare.
De modul in care va exteriorizati depinde si inteligenta emotionala. Cu alte cuvinte, cat de bine va descurcati in preajma altor oameni.
Sursa: Pro TV
Etichete: Psihologie, emotii, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
22-01-2015 11:55