Supra-alimentarea, mai periculoasa decat foamea. Ce trebuie sa faceti daca un copil refuza sa manance o zi intreaga
"Copilul meu nu mananca", se plang multi dintre parinti. Evident, mai toti se intreaba daca nu cumva cel mic este bolnav. Inainte de a cauta solutii in aceasta directie, ganditi-va putin.
L-ati lasat cumva sa simta foamea? Este cea mai importanta senzatie in educatia alimentara. Si singura care regleaza, in timp, apetitul.
Nu va doriti sa traiti sub un clopot de sticla. Copilul dumneavoastra de ce si-ar dori acest lucru? Psihologic, asa- numitul clopot de sticla se numeste hiper-protectie. E la fel de daunatoare ca si neglijarea. Acest comportament se traduce, in educatia alimentara, prin alimente puse la dispozitie permanent. Vorbim despre un comportament 100% gresit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nu vrea sa manance ce i-ati pus in farfurie? Nu ii dati altceva in schimb decat la masa urmatoare, adica peste cel putin patru ore. Nu vrea sa manance o zi intreaga? Lasati-l in pace si puneti-i la dispozitie doar apa. Nu pateste nimic. Fiecare om are rezerve de glicogen in ficat, care pot fi utilizate 40 de ore. Aceasta in absenta alimentelor. Dar, dupa o zi intreaga fara mese, cel mic va accepta orice mancare sanatoasa pe care vreti sa i-o oferiti.
Periculoasa nu este, asadar, foamea. Periculos este comportamentul diametral opus. Sa va plimbati dupa cel mic cu mancare in mana.
Foamea este un mecamism natural de reglare. Senzatia apare pentru ca scade glicemia, adica zaharul din sange. Fenomenul excita centrii din creier, dar si receptorii din ficat si stomac. Creierul regleaza situatia prin hormonul denumit leptina, care duce la mobilizarea rezervelor de grasime ale organismului.
Odata ce ingerati alimente, aproximativ 80 de miscari masticatorii dau creierul informatia ca trebuie sa declanseze senzatia de satietate. Este un alt mecanism normal, pe care trebuie sa il respectati celui mic. Copilul trebuie incurajat sa manance doar cat poate. Nu insistati sa isi termine portia stabilita de dumneavoastra.
In timpul copilariei, ca de altfel tot timpul in viata, supra-alimentarea e mai periculoasa decat foamea. Anumite alimente au un indice de satietate crescut, asadar se va satura repede si dupa cantitati modeste. Carnea de curcan, fasolea, lintea si painea din faina integrala prezinta indici de satietate mari. Daca ati oferit unui copil astfel de alimente, senzatia de satietate e aproape instantanee. Repectati-o!
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, alimentatie, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
19-01-2015 08:46