Controlul ginecologic anual, cel mai simplu mod pentru a preveni aparitia cancerului de col uterin sau de san

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Sambata 24 Ianuarie 2015 06:50
Data publicarii: Miercuri 21 Ianuarie 2015 08:57
Categorie: CSID

Ati ratat cativa ani examenul ginecologic? Oricum, este una dintre cele mai neplacute examinari medicale.

Un control ginecologic o data pe an, in lipsa oricaror probleme. De ce este obligatoriu, mai ales ca vorbim despre o examinare medicala deloc placuta?

Cancerul de san, cancerul de col sau cancerul de uter sunt boli grave. Se dezvolta, insa, cu leziuni pre-canceroase. Asa ca, descoperite in acesta faza, sunt perfect curabile.

Doctor Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "Inainte de a aparea cancerul, apar leziuni care sunt pre-canceroase. Ori daca noi descoperim leziunile in faza de displazie, n-o sa faca acea femeie niciodata cancer. Se descopera prin controale amanuntite, o data pe an."

Aceasta este o informatie pe care ar fi bine s-o aveti in minte atunci cand stiti ca nu v-ati bifat examenul ginecologic, dar si examenul medical al sanilor. Vorbim despre organe care, statistic, sunt cele mai afectate de leziuni maligne in randul populatiei de sex feminin.

Mai exact, despre endometru, mucoasa care tapeteaza uterul, despre col uterin si san. Doi homoni - estrogen si progesteron - sunt esentiali pentru sanatatea aparatului genital, dar si pentru sanatatea sanilor.

Spre exemplu, estrogenul trebuie contrabalansat de progesteron, in mod normal, in ultima etapa a ciclului menstrual. Daca nu se intampla acest fenomen normal, iar motivele sunt multiple, hormonii estrogeni actioneaza haotic in interiorul uterului. Apare asa numita hiper-plazie endometriala. Urmeaza mai multe etape patologice, dintre care ultima, si cea mai grava, este cancerul de endometru.

Asadar, acest tip de cancer nu apare niciodata din prima, ci cu leziuni premergatoare. Inlaturarea acestor leziuni inseamna preventie si va poate salva viata.

Doctor Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "Din ecografie si, mai nou, prin histescoscopie, vedem direct in interiorul uterului si putem sa pune in evidenta leziuni precursoare de cancer."

Acestea sunt perfect curabile. La nivelul colului uterin, modificarile patolgice urmeaza acelasi tipar. Mai intai, apar asa-numitele atipii celulare. Acestea evolueaza in mai multe etape. Din nou, ultima si cea mai grava este cancerul de col uterin. Si de aceea, atat medicii de familie, cat si ginecologii va recomanda sa nu ratati examenul Papanicolau. Este vorba de un test care apreciaza tocmai stituatia in care se afla celulele de la nivelul colului uterin.

Doctor Corina Chisu, medic specialist ginecolog: "Colul uterin e un organ usor accesibil medicului. Testul Babes Papanicolau e un test care depisteaza lezinile pre-canceroase sau in faza incipenta, moment in care tratamentul este curabil."

De aceeasi preventie se poate vorbi si in privinta cancerului de san. La o ecografie sau mamografie, examene care se fac o data pe an, preferabil atunci cand efectuati examenul genital, medicul poate descoperi leziuni suspecte. Bolile benigne ale sanilor cresc riscul de cancer. Iar tratamentul acestora inseamna preventie. Spre exemplu, asa numitele proliferari celulare cresc de 7 ori riscul de a dezvola un cancer de san invaziv.

Doctor Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "Asta spune ca e o evolutie a leziunilor clara catre cancer."

De aceea, leziunile descoperite in glandele mamare se indepasteaza chirurgical. Veti face apoi examenul anatomo-patologic sau, popular, biopsia. Investigatiile imagistice regulate, alaturi de tratamentul chirurgical al leziunilor descoperite reprezinta preventia premium impotriva celui mai frecvent tip de cancer in randul femeilor. 80% dintre cancerele descoperite in randul populatiei de sex feminin privesc aparatul genital si sanul.

Miopia, afectiunea care poate cauza probleme mult mai grave. Ce se intampla daca nu purtati ochelari cu dioptriile potrivite
Miopia, afectiunea care poate cauza probleme mult mai grave. Ce se intampla daca nu purtati ochelari cu dioptriile potrivite
minciuni copii
De ce mint copiii. Cum îi putem ajuta să evite acest comportament
Cum apare boala parodontală. Recomandările medicilor stomatologi
O omletă cu şuncă şi brânză, un grătar şi un peşte. Greşeala care poate să ne îmbolnăvească
Beneficiile cătinei, alimentul-medicament sau "ginseng-ul romanesc"
Cum învățăm copiii să bea apă și cât este de importantă pentru funcționarea corectă a rinichilor
Efectele benefice ale ouălor. Câte pe săptămână sunt sănătoase și ce semnifică cifrele de pe ele
Cum trebuie aleși ochelarii de soare
Cum trebuie aleși ochelarii de soare. Razele solare pot provoca leziuni grave