Miopia, afectiunea care poate cauza probleme mult mai grave. Ce se intampla daca nu purtati ochelari cu dioptriile potrivite

Ultimul update: Vineri 23 Ianuarie 2015 07:20
Data publicarii: Marti 20 Ianuarie 2015 10:55
Categorie: CSID

25% din populatia planetei e afectata de miopie. Dar nu doar adaptare lentilelor trebuie sa va preocupe, ci cateva detalii anatomice care va fac candidati si pentru alte boli oculare.

Ati fost diagnosticati cu miopie? Atunci mergeti regulat la control si solicitati medicului si o testare pentru glaucom.

Riscul de a dezvolta aceasta afectiune este mai mare la persoanele care au multe dioptrii la ochelari. Netratata, afectiunea poate duce la pierderea vederii.

De la nastere si pana la 2 ani, globii oculari cresc intr-un ritm ametitor, asemenea creierului copilului. Sunt doi ani in care e recomandat sa duceti bebelusul la control oftalmologic. Cel mai bine, la scurt timp dupa nastere.

Spre exemplu, un viciu de refractie de la nastere sau o cataracta congenitala sunt situatii care necesita lentile de contact si in cazul bebelusilor. Pentru acestia, purtarea ochelarilor ar fi imposibila.

Doctor Daniela Cioplean, medic primar oftalmolog: "Un copil se naste cu o dioptrie normala pe un ochi si pe celalalt are dioptrie 20. Daca nu luam masurile rapide ca acel ochi sa se dezvolte in acelasi timp cu celalalt, acel ochi va sta inutil acolo pentru ca mai tarziu nu ai cum sa-l recuperezi."

Cele mai frecvente afectiuni in timpul copilariei sunt viciile de refractie, care necesita ochelari. Un copil cu ochelari va vizita oftalmologul o data la 6 luni. Respectati aceasta indicatie deoarece ochiul creste, iar dioptriile se pot schimba. Odata modificate si ochelarii trebuie adaptati.

Miopia afecteaza 25% din populatia planetei. Vorbim despre un defect al vederii care se manifesta prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la distanta.

Doctor Diana Atanasiu, medic primar oftalmolog: "In cazul miopiei, inainte se spunea ca dupa 20 de ani miopia se opreste in evolutie, nu e chiar asa, de aceea trebuie sa verificam la 6 luni."

Alaturi de copilarie, adolescenta este cea mai periculoasa varsta pentru ochii care au dioptrii. Daca nu va respectati controlul medical, din cauza unor ochelari inadecvati, dioptriile pot sa creasca mult mai rapid decat ritmul normal.

Controlul la 6 luni este si un screening pentru acuitate vizuala, dar si pentru cataracta sau glaucom.

Doctor Diana Stanescu, medic primar oftalmolog: "In urma studiilor clinice, s-a constat o frecventa mai mare de aparitie a glaucomului la persoanele cu miopie."

Ochiul miop este putin mai mare decat unul in stare perfecta. De asemenea, are pereti fragili si tocmai aceasta caracteristica determina cresterea tensiunii intra-oculare, adica glaucomul. Boala poate fi tratata in stadii incipiente.

Doctor Diana Stanescu
: "Se poate trata in asa fel incat sa nu exita o degradare functionala si structurala a nervului optic care poate duce la pierderea vederii."

Persoanele cu miopie ar trebuie sa stie si ca retina le este sensibila, friabila, cu leziuni in periferie. Dezlipirea de retina poate fi sesizata usor de catre pacienti. Acestia spun ca vad un fel de muste sau lumini sau scantei in periferia campului vizual. Aceasta este o urgenta medicala. Mergeti imediat la primul spital oftalmologic!

Supra-alimentarea, mai periculoasa decat foamea. Ce trebuie sa faceti daca un copil refuza sa manance o zi intreaga
Supra-alimentarea, mai periculoasa decat foamea. Ce trebuie sa faceti daca un copil refuza sa manance o zi intreaga
csid
Pagubele iremediabile pe care alcoolul le face la nivelul creierului
Două cupluri tinere din 10 nu pot avea urmaşi în România. Care este principala cauză
Copiii impulsivi, cei mai predispuși la dependențe. Cum trebuie să se comporte părinții
Amalia Enache, despre relaţia cu fetiţa ei. Unde merg de fiecare dată când ies din casă
De ce simt adolescenţii nevoia de mâncare nesănătoasă. Legătura cu somnul şi telefoanele
Vinul spumant poate fi folosit împotriva ridurilor. De ce ne îmbată mai repede
femeie racita
Frigul din casă ne protejează de fapt sănătatea. Gesturile simple care ne apără de răceli