Efectele vindecatoare ale unei bauturi foarte gustoase si naturale. In ce afectiuni este indicata socata

10-05-2014 19:44


Primavara, cu toate minunile ei, ne aduce aminte mereu de copilarie. Cati nu stiu ca in luna mai incepe culesul florilor de soc, din care se prepara traditionala bautura racoritoare?

Dincolo de aroma ei unica, socata are proprietatile unui tratament naturist si poate ameliora boli respiratorii, ale rinichilor, racelile, dar si afectiunile digestive.

Marcela si Ioana sunt doua gospodine din Sag care stiu ca florile culese nu trebuiesc spalate pentru a-si pastra aroma naturala.

"Florile se culeg abia la maturitate, nu imbobocite. De regula, se culeg dupa ploaie”, spun gospodinele.

Fiecare poate imbogati reteta de baza, asa ca unii adauga petale de trandafir sau stafide.

"La un borcan de 5 l, ce facem noi acum, sunt suficiente doua lamai. Se dilueaza zaharul in apa. Atunci punem lamaile, florile de soc si lasam in borcan, la macerat, 3-4 zile, fara a pune etans capacul", ne dezvaluie una din femei.

Si pietele din Timisoara au fost impanzite de comerciantii care vand flori de soc cu un leu gramajoara, suficienta pentru un litru de socata.

"Este cel mai bun! E natural, e bun pentru rinichi, pentru intestine, pentru plamani", ne asigura o comercianta.

"E foarte sanatos. De la bunici, de la parinti... Ei tot foloseau soc , nu luau medicamente", spune o alta vanzatoare.

Reteta traditionala a fost preluata chiar si de restaurantele din oras, iar strainii apreciaza bautura.

Ernest Haidov, bucatar-sef al unui restaurant: "Am vandut si 26 de litri intr-o zi. Este foarte cautata in cea mai mare parte de catre straini, care apreciaza foarte mult produsele bio."

Dupa fermentare, socata se tine in frigider ca sa se pastreze mai mult timp.