Nu neglijati tulburarile menstruale care apar dupa varsta de 18 ani. Pot trada boli grave
Nu neglijati tulburarile menstruale care apar dupa varsta de 18 ani. Orice modificare a fluxului sanguin trebuie sa va trimita obligatoriu la medicul ginecolog. Aceasta deoarece pot semnala boli.
Aveti dintr-o data menstruatii extrem de abundente sau care tin mult timp? Mergeti la specialist pentru investigatii. Aceasta deoarece pot trada prezenta fibromului uterin. In unele cazuri, medicii diagnosticheaza si cancerul de endometru.
Adolescentele pot avea prima menstruatie la doi ani de la formarea sanilor. Menstruatiile nu sunt insa regulate de la inceput.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
"Se considera ca ciclurile devin ovulatorii, deci se regleaza la un interval de patru ani de la venirea primei mentruatii. Daca mensturatia vine la 12 ani, anumite dereglari sunt considerate fiziologice pana la 16 ani", a explicat Dr. Antonele Burlacu, medic primar endocrinolog.
Cu toate acestea, situatiile care implica un flux abundent de sange trebuie investigate.
"Daca are o sangerare care dureaza mai mult de 10 zile, daca fluxul este foarte abundent in fiecare zi, atunci fetita clar trebuie adusa la medicul endocrinolog sau ginecolog", a avertizat Dr. Burlacu.
De asemenea, daca durerile din abdomenul inferior sunt puternice si nu dispar cu antiinflamatoare obisnuite, mergeti la medic. Acesta va face copilului o ecografie abdominala si cateva teste de sange. Trebuie excluse malformatiile de la nivelul uterului sau ale colului uterin, tulburarile de coagulare, afectiunile hepatice si tiroidiene. In cazul femeilor de peste 18 ani, orice dereglare a menstruatiei implica vizita la medicul ginecolog.
"Femeile care au menstruatii foarte lungi ca perioada sau abundente in volum si au nevoie de un numar mare de tampoane zilnice este bine sa merga la medic pentru a afla cauza", a spus Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog.
De vina ar putea fi o dereglere in sinteza de hormoni ovarieni, un polip in interiorul uterului sau fibromul uterin.
"De mutle ori poate sa fie un cancer sau o leziune precanceroasa si de aceea e bine sa nu piarda timpul", mai spus medicul ginecolog.
De asemeneea, mergeti la medicul specialist daca aveti orice fel de sangerare intre menstruatii.