Efectele mai putin cunoscute ale fumului de tigara: scade sistemul imunitar si intareste bacteriile

Ultima actualizare: 06-06-2015 07:15
fumat

Fumul de tigara ajuta bacteriile sa devina mai puternice si, totodata, scade eficienta sistemului de aparare al organismului uman, este concluzia la care a ajuns o echipa de cercetatori de la Universitatea California.

Cele doua efecte explica motivul pentru care fumatorii sunt mai sensibili la infectii. In plus, celulele organismului lor, mai ales cele din aparatul respirator, sunt continuu agresate din cauza fumului rezultat din arderea tutunului.

Cercetatorii de la universitatea americana au analizat efectul fumului de tigara asupra stafilococului auriu rezistent la meticilina (SARM), bacterie patogena foarte periculoasa, mai ales in spitale, unde provoaca infectii extrem de grave. Au fost 'tratate' similar, cu fum, si macrofagele, celulele fagocitare ale sistemului imunitar care au rolul de a ingloba si digera bacteriile, resturile de celule si alte particule eterogene sau toxice pentru organism.

Studiul, publicat in revista 'Infection and Immunity', afirma ca exista o relatie de proportionalitate intre cantitatea de fum de tigara si diminuarea eficientei macrofagelor in eliminarea stafilococului. Totodata, arata ca tutunul intareste capacitatea bacteriei de a ataca celulele din corpul omenesc, iar combinatia dintre cele doua efecte poate avea efecte catastrofale pentru fumatori.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO