Cum ne aduc tigarile substante radioactive in plamani. Dureaza 40 de ani pentru ca acestea sa fie eliminate

Ultima actualizare: 26-05-2015 07:06

 "In sfirsit, mincarea are gust si identific fiecare aroma! In sfirsit, am miros!" Asa suna povestea vietii fumatorului care s-a lasat de daunatorul obicei.

Cam trei zile dureaza pana la revenirea simturilor la capacitate corecta. Iar halena dispare in numai 24 de ore! Ne plimbam prin tot organismul sa explicam ce se intimpa dupa ultimul… fum de tigara. Septimiu Urzica, de la trupa the DaDAs-a apuicat de fumat la 17 ani. Voia sa se integreze intr-un grup de pusti. Dupa primul fum, a ametit si s-a chinuit o vreme sa-i placa. Apoi, totul a devenit firesc.

In urma cu o jumatate de an s-a urcat intr-un tren, iar pe drum a decis ca e momentul sa spuna stop. Singur, neinfluentat si-n perfecta stare de sanatate. „Am luat tigara din pachetul plin, am fumat ultima tigara ,eram cu pachetul - il dau cuiva care fumeaza sau il arunc? L-am aruncat, nu puteam sa fac altuia rau:”.

Restart-ul pe care-l primeste organismul se resimte indata. In trei zile, fostului fumator ii revine mirosul. Atit le ia si papilelor gustative sa simta nuante subtile. In mai putin de o luna, pielea isi recapata aspectul sanatos. In schimb, dureaza cam un an pentru ca nicotina si dioxidul de carbon sa nu mai aiba efect asupra aparatului cardio-vascular.

"Ma ingras!" este prima neliniste a fumatorilor ce au renuntat la viciu. Puneti trei, cel mult patru kilograme din acest motiv, spun medicii. Nicotina este substanta care inhiba centrul hranei din creier. Odata ce n-o mai aveti in singe, veti simti ca va e foame... in mod natural. Inclusiv dimineata. In absenta nicoteinei, rata metabolica revine la parametri corecti, nu mai este accelerata.

Zece ani ii ia plaminului sa elimine, prin mucus, gudroanele si produsii de arsura din tingara. Tot atat, ca epiteliul din interiorul acelorasi plamani sa se refaca in mod normal. Nu accelerat. Insa in fumul de tigara exista inclusiv plutoniu, o substanta radioactiva care dispare abia pe jumatate...cam in 40 de ani. Desi v-ati lasat, in plamani va continua sa existe o mica centrala atomica. Veti incerca, toata viata, in lipsa tigarilor, sa ii opriti efectele devastatoare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
Las Fierbinți
Sezonul 19, Episodul 23

44:57
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!