Boala de care sufera la un moment dat toti fumatorii. Ce inseamna emfizemul pulmonar si cum se manifesta

Ultima actualizare: 28-05-2015 00:05

Traim datorita schimburilor de oxigen cu mediul. Acestea au loc in plaman, la nivelul celor mai profunde structuri. Din pacate, tocmai aceste structuri sunt distruse rapid de fumul de tigara. Capacitatea functionala are, astfel, de suferit.

Compusii de arsura dintr-o tigara sunt identici cu cei pe care ii elimina masinile prin teava de esapament. Intra direct in interiorul plaminilor. Aici, gasim alveolele pulmonare.
In timpul ce inspiram, aerul intra in aceste celule, iar oxigenul patrunde ulterior in singe. In acelasi timp, dioxidul de carbon este eliberat din sange si iese prin expiratie.

Prof dr Ioan Cordos, medic primar chirurgie toracica: “In momentul cand apar acest rupturi, in momentul in care apare emfizemul pulmonar, este ireversibil, de asta explicam pacientului ca trebuie sa se opreasca cu fumatul”

Fiecare persoana are 300 de milioane de alveole. In cazul fumatorilor, viciul le distruge sistematic.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: “Odata ce ai inceput sa fumezi trebuie sa te gandesti ca la un moment dat in viata ta poti sa suferi de acest boala”

Pacientii ignora frecvent simptome care includ tusea, dar si infectiile respiratorii repetate. Unu din zece adulti de cu varsta mai mare de 40 de ani sufera de bronho-pneu-mopatie obstructiva cronica. Abia jumatate dintre cei afectati primesc un diagnostic. Boala reprezinta a patra cauza de mortalitate la nivel mondial.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO