Studiu: Ce se intampla de fapt atunci cand te bronzezi. O dependenta de care nimeni nu e constient
Soarele ar putea da dependenta. Cel putin aceasta este concluzia unui nou studiu, care sugereaza ca ne este greu sa rezistam in fata endorfinelor produse de bronz.
Faptul ca tanjim dupa razele soarelui si ne dorim sa avem o piele cat mai bronzata ar putea tine de propriile gene. Si daca vechile culturi venerau zeitati ale soarelui, societatea moderna nu se lasa nici ea mai prejos.
Desi suntem permanent avertizati de pericolele unei expuneri prea indelungate la soare, plajele sunt tot mai aglomerate de cei care vor sa aiba o piele cat mai bronzata in sezonul estival. Potrivit Mother Nature Network, si saloanele de bronzat sunt responsabile de peste 400.000 de cazuri de cancer la piele, in fiecare an.
Un nou studiu arata ca aceasta “nevoie” ar fi de fapt inscrisa in propria programare genetica.
Cercetarea, publicata in revista Cell, sugereaza ca endorfinele aparute dupa expunerea la ultraviolete ar fi de vina. Oamenii de stiinta sustin ca nivelul beta-endorfinelor creste in urma expunerii la lumina ultravioleta. Aceasta, precum si nevoia organismului de a sintetiza vitamina D, ne face sa ne dorim sa fim bronzati, corpul aducandu-si intr-un fel aminte de cum isi asigurau stramosii nostri necesarul de vitamine.
Sursa: Mother Nature Network
Etichete: cancer de piele, Vitamina D, sanatate, csid, bronz,
Dată publicare:
21-06-2014 18:01