Dietele care exclud complet grasimile pot duce la infertilitate. Sfaturile specialistilor
Renuntati la grasimi si veti reusi sa scapati de kilogramele in plus. Pe acest principiu merg foarte multe diete, in prezent.
Atentie mare, insa: lipsa grasimilor din alimentatie inseamna sa nu mai puteti sintetiza hormonii sexuali. Apar, deci, efecte grave asupra fertilitatii.
Declar razboi tuturor grasimilor din alimentatie. O decizie ce nu prezinta logica pentru organismul dumneavoastra.
"Corpul ne roaga sa ii dam grasimi in fiecare zi. Creierul e format din grasimi, hormonii sunt formati din grasimi. Hormonii se sintetizeaza din colesterol de exemplu", spune Oana Tirpan, specialist nutritie.
O cantitate mica de grasime aduce combustibilul datorita caruia traiti. Si nu creste masa grasa corporala. In fiecare puneti in mana nuci, alune sau seminte crude. Reprezinta exact cantitatea de grasimi nesaturate necesara in ziua respectiva.
Mancati zilnic cantitati mici din produse animale. Spre exemplu, 10 grame de unt sau o friptura de 100 de grame sau un ou. Aceste cantitati aduc exact necesarul de grasimi saturate dintr-o zi.
Si tot in fiecare zi, indiferent de varsta, consumati in plus un lactat fermentat: "Lactatele ar trebuie sa nu fie 0% cum ne place noua si cum sunt rafturile magazinelor pline, trebuie sa fie cu grasime 2-3%. In grasimea de lactate se afla si vitamina A si D", mai spune Tirpan.
Cantitatile mici de grasime conduc la pierderea ponderala, daca va doriti acest lucru. Colesterolul din alimente stimuleaza productia de colesterol din ficat. Ceea ce sintetizeaza ulterior ficatul construieste adrenalina si cortizolul, adica hormanii supravietuirii. De asemenea, toti hormonii sexuali.
0% aport de grasime in farfurie inseamna, de multe ori, infertilitate. "Mai exista si femeile care isi provoaca afectiuni, sunt cele care nu mananca, cele care se hranesc cu o salata dimineata si inca o salata seara. De unde ovarul ca sa faca ovule?", a spus medicul Doina Nitulescu.
Situatia se traduce initial prin lipsa menstruatiei. Iar daca va doriti o sarcina, e imposibil sa apara.
In ultimii 20 de ani, hrana extrem de procesata a mai avut un efect asupra fertilitatii speciei. Procesat inseamna ca din alimentul integral sa fie extrasi nutrientii, inclusiv grasimile. Iar pentru gust si textura sunt aduse din exterior substante chimice.
Exista studii care leaga fenomenul de infertilitatea masculina.
"Am constatat in ultima vreme o patologie masculina extrem de frecventa, spermogramele barbatilor care imi sosesc, inainte de a trece la investigatii complete ale femeii. Este in ultima vreme o patologie cu modficarea calitatii spermei, modificarea numarului de spermatozoizi, a mobilitatii acestora", a mai spus Nitulescu.
In privinta barbatilor, conteaza doar vreme de 3 luni, inainte sa procreeze, ce mananca si ce stil de viata au. 70 de zile dureaza un proces complet de spermatogeneza.
In privinta femeilor, pentru fertilitate, conteaza alimentatia din fiecare zi, incepand cu prima parte a vietii. Femeile se nasc cu materialul genetic integral format.