Atentie la excesul de cafea, mai ales daca sunteti fumatori. Riscurile la care va supuneti organismul
Fara cafea in exces, recomanda mediciii cardiologi. Mare atentie la acest sfat, in special daca fumati. Fumatorii metabolizeaza o cana de cafea in trei ore, spre deosebire de nefumatori, carora le ia zece ore.
Totusi, cafeaua este cea mai periculoasa pentru organism in copilarie.
Cea mai buna cafea se prepara la filtru sau in expressor. Si provine dintr-un pachet sigilat. Aceasta deoarece variantele vrac pot fi usor contaminate cu microtoxine. Daca vreti o cafea la ibric, strecurati zatul inainte de consum. Zatul este un iritant al sistemului digestiv. Pe termen lung, poate avea efect aterogen, mareste riscul ca vasele sanguine sa se blocheze prin depuneri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In cazul unui adult, mai mult de cinci cafele pe zi pot mima efecte anxietatii. Cu alte cuvinte, va apuca frica din orice.
Cei mai predispusi la excesul de cafea sunt fumatorii. Aceastia metabolizeaza o cana de cafea rapid, in trei ore, spre deosebire de nefumatori, carora le ia 10 ore metabolizarea. Cum se traduce situatia? Un fumator va dori o noua doza de cafea mai repede decat un nefumator. Credinta populara ca o tigara cheama si o ceasca de cafea are asadar o explicatie metabolica.
Insa daca adultii pot controla cofeina ingestata, lucrurile se schimba in cazul celor mici. Daca aveti copii, medicii va recomanda sa va supravegheati cana de cafea.
"Este foarte bine demonstrat din punct de vedere toxicologic ca 100 de miligrame de cofeina care se afla in 20 de militri dintr-o cafea obisnuita pentru un adult nu are decat efectul de bine, in timp ce pentru un copil de varsta mica, la care sensibilitatea creierul e foarte mare, va produce imediat agitati psihomotorie", a explicat prof. dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie.
Agitatia este urmata in peste 90% din cazuri de tahicardie.
Copiii pana in 5 ani se afla in categoria cea mai mare de risc. 70% dintre cei care ajung la intoxicatii sunt baieti. Explicatia este simpla: sunt mai aveturosi, vor sa cunoasca si sa cucereasca mediul si orice le este interzis ii tenteaza.