Dieta de Sarbatori, la fel de periculoasa pentru bila ca excesele. Cum ii afecteaza pe cei mici mesele prea imbelsugate

Ultimul update: Miercuri 23 Decembrie 2015 07:19
Data publicarii: Duminica 20 Decembrie 2015 08:52
Categorie: CSID

„Pot sa fac orice exces alimentar, ca doar vine Craciunul!”; „Chiar daca se apropie sarbatorile, tot la o dieta interminabila voi fi!” Cele doua situatii, diametral opuse, au acelasi efect pe vezicula biliara.

 

Litiaza biliara sau, popular, prezenta pietrelor la vezicula biliara. Iata un diagnostic frecvent care impune tratament la specialist. Acest organ participa la metabolizarea grasimilor, cu rol esential pentru organism.

Mincati. In acest moment, vezicula biliara, situata sub ficat, descarca bila. Micutul organ e vizibil la o investigatie ecografica dupa o pauza alimentara de 4-6 ore. Daca faceti investigatia dimineata, nu consumati nici macar o cafea.

Dr. Irina Ignatescu, medic specialist radiologie: “Cafeaua are acelasi efect asupra colecistului, il descarca. Activitate colecistului e foarte intensa dupa o cafea”.

Ficatul fabrica zilnic pina la 700 de ml de bila. In principal, lichidul scindeaza grasimile ingerate prin hrana si participa la absorbtia vitaminelor liposolubile. Este vorba de vitaminele A, D, E si K. Dar, daca in meniurile zilnice s-ar gasi doar legume, asadar un regim hipo-caloric, vezicula biliara nu si-ar exercita functia pentru care a fost creata.

Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg: „Fac ca bila sa ramina acolo si se inmagazineaza acolo fiindca ficatul va produce mai putina bila, pentru ca nu e nevoie. Bila va deveni viscoasa pentru ca nu e nevoie si de aici pericolul sa apara calculi biliari”.

Pe de alta parte, daca mancati multe grasimi - ne aflam intr-o perioada predispusa exceselor – veti simti greata. Fenomenul inseamna o supra-solicitare la primire a veziculei biliare. In cazul celor mici, cantitatea mare de grasime ingerata dintr-o data produce ceva mai mult decit… greata.

Dr. Iolanda Vivisenco, medic specialist: „Bombardarea veziculei biliare cu aceste grasimi poate sa duca la tulburari, copii pot acuza dureri abdominale, varsaturi, modificari ale tranzitului digestiv”.

Acest organ este frecvent afectat de calculi biliari, popular pietre la bila. Boala e determinata atit de dietele hiper-calorice, cat si de cele sarace in calorii. Mecanismele sunt diferite, dar cele doua extreme determina vezicula biliara sa fie supra-saturata cu molecule de colesterol.

Acest organ, afectat de ambele extreme alimentare, este exemplul viu ca moderatia alimentara e singurul comportment la care putem sa ne adaptam. Dupa o perioada in care ati mincat exagerat sau, dimpotriva in care ati ingerat cantitati infime de hrana, e recomandata o ecografie abdominala.

Explicatia pentru obezitatea in randul adolescentilor. Motivul pentru care copiii nu-si pot controla alimentatia
Explicatia pentru obezitatea in randul adolescentilor. Motivul pentru care copiii nu-si pot controla alimentatia
CSID
Ce recomandări fac medicii pentru perioada de dinaintea unei sarcini
Nu aşteptaţi mai mult de o săptămână de la depistarea unui chist la sân pentru a merge la medic
Cum avem grijă de pielea noastră. Orice modificare trebuie să ne trimită la medic
O zi din viaţa Irinei Rimes. Cum are grijă de sănătatea ei
Cantitatea de zahăr dintr-o zacuscă sau un borcan cu murători. Ce ne recomandă medicii
Ce sunt angioamele și de ce trebuie ținute sub observația unui medic dermatolog
Mama si fiica
Cum trebuie să procedeze mamele, când fiicele lor au prima menstruație. Le poate salva de la o sarcină nedorită