Dieta cu farfurii mari impaca stomacul si creierul. De ce mintea ne cere sa consumam portii XXL
Cand stim ca am pus prea multa mancare? Ce inseamna, de fapt, asta?
Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet si boli de nutritie: “Tot timpul auzim: nu mananc mult, nu mananc mult. Si ieri la un copil cu 30 de kilograme surplus, baietelul nu minca mult dar bea mult - 2 litri de suc pe zi, 12 pungi de de crantanele pe zi”.
Doctor Catrinel Macovei e medic de diabet si boli de nutritie. Aude aceeasi poveste de citeva ori pe zi. Si asta din cauza ca stomacul nostru e gonflabil si se destinde. Iar creierul nostru vrea sa vada mult in farfurie. Asta il face sa se simta bine. De aceea dietele cu cantitati mici sunt foarte greu de tinut.
Acum 50 de ani, David Wallerstein, un patron de cinematograf din Chicago, le-a oferit clientilor lui, exact ce le cereau… neuronii: o portie uriasa de floricele. El a nascut industia portiilor XXL. Care, pentru corpul nostru, sunt un dezastru, dar in schimb multumesc creierul.
Cum le punem in acord? Cu farfurii mari. Aceeasi portie mare - 30 pe 30 de centimetri - nu e prea mare daca va contine 500 de grame de frunze si abia deasupra fasii de carne, de peste sau bucatele de brinza sau de ou. Celuloza din frunze - pe care o stim si sub denumirea de fibre - nu e digerata de oameni. Nu hraneste si se elimina ca atare.
Insa in tubul digesiv se umfla cu apa si, prin presiune fizica, da senzatia de satietate si de mult. Si satisface inclusiv propriul creier prin volum. Ati mincat o farfurie mare! E o veritabila dieta de reducere ponderala.
Sursa: Pro TV
Etichete: creier, dieta, stomac, grasime, alimentatie, porti,
Dată publicare:
26-02-2016 16:19