De ce este atat de sanatoasa dieta mediteraneana. Ce spune chef Patrizia despre restaurantele italiene de la noi
Sudul Italiei, anul 1960. Un grup de oameni de stiinta constata ca numarul bolilor cronice in rindul populatiei este cel mai mic din intreaga lume. Iar speranta de viata a unui adult, cea mai mare, desi serviciile medicale nu excelau nicicum.
Ce se intamplase, deci? Nimic special, natura isi urmase cursul. Italienii erau sanatosi...pentru ca se hraneau bine. La acea vreme, au fost descrise prima oara principiile dietei mediteraneene - cea mai de efect inventie gastronomica. Masterchef Patrizia a transpus toate aceste informatii... in retete simple, dar de efect. Mergem chiar acum in bucataria ei si vedem o mostra.
Tartar de ton cu avocado. Atit de simplu! Bucatarie italieneasca simplificata la maximum este ideea Patriziei expusa… sus pe tocuri. Asa se cheama si inedita sa carte de bucate, ''Pe tocuri in bucatarie''.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Chef Patrizia Paglieri: “In Bucuresti, majoritatea restaurantelor sunt italiene, aproape depasesc restaurantele romanesti. E o bucatarie usoara. Mi se pare frumos ca un client care a mancat de la tine 15 ani si pleaca cu o carte”.
Pleaca cu o carte, dar cei mai multi indraznesc totusi sa se lege de MASTERCHEF. O intreaba de ce e atat de rea. In 2013, UNESCO a inclus bucataria italieneasca in patrimoniul universal. Iar de atunci studiile i-au confirmat valoarea, dovedita inca din anii ‘60. Pe scurt, tine vasele de singe tinere si protejeaza pe viata pancreasul. Dupa doar 3 luni de dieta mediteranea, ne spune un studiu din 2014, se modifica markerii din singe.
Ulei de masline extravirgin, peste, rosii, fructe zilnic si paine din faina integrala. Brinzeuri de capra. Acestea rezuma … patrimoniul universal. Dar si un obicei de consum pe care noi nu il avem in gene:
Dr Cristina Balanescu, nutritionist: “La noi, daca facem vara o salata de rosii, se maninca o jumatate de paine numai sa muiem in sosul de salata. La ei se folosesc bucatele de paine si se mananca cu totul salata, nu doar ca sa muiem painea”.
Pestele, uleiul extravirgin, pine integral si legumele sunt numite alimente reci. Combinatia impiedica organismul sa se inflameze. Inflamatia acuta e raspunsul la orice agresor din exterior, de pilda virusi. Inflamatia cronica apare la agresori interni. Spre exemplu, colesterolul marit din sange.
Ileana Manduteanu, cercetator: “In situatia in care tipul nostru de iritant persista pentru mai mult timp si organismul nu reuseste sa rezolve aceasta agresiune, atunci apare aceasta inflamatie cronica”.
Peretele vasului de singe intra permanent in contact cu singele circulant. Acesta contine agresorul denumit colesterol rau sau LDL colesterol. Apare suferinta vasului, care atrage tot din singe leucocite, adica celule de aparare, venite sa repare leziunea. Astfel apare inflamatia. Cum agresorul e permanent in singe, inflamatia va fi, evident, permamenta. Tocmai aceasta inflamatie e redusa prin hrana pe care a apreciat-o inclusiv UNESCO.
Sursa: Pro TV
Etichete: restaurante, colesterol, bucatarie, dieta mediteraneană, Patrizia Paglieri,
Dată publicare:
05-12-2015 11:32