De ce este atat de sanatoasa dieta mediteraneana. Ce spune chef Patrizia despre restaurantele italiene de la noi

×
Codul embed a fost copiat

Sudul Italiei, anul 1960. Un grup de oameni de stiinta constata ca numarul bolilor cronice in rindul populatiei este cel mai mic din intreaga lume. Iar speranta de viata a unui adult, cea mai mare, desi serviciile medicale nu excelau nicicum.

Ce se intamplase, deci? Nimic special, natura isi urmase cursul. Italienii erau sanatosi...pentru ca se hraneau bine. La acea vreme, au fost descrise prima oara principiile dietei mediteraneene - cea mai de efect inventie gastronomica. Masterchef Patrizia a transpus toate aceste informatii... in retete simple, dar de efect. Mergem chiar acum in bucataria ei si vedem o mostra.

Tartar de ton cu avocado. Atit de simplu! Bucatarie italieneasca simplificata la maximum este ideea Patriziei expusa… sus pe tocuri. Asa se cheama si inedita sa carte de bucate, ''Pe tocuri in bucatarie''.

Chef Patrizia Paglieri: “In Bucuresti, majoritatea restaurantelor sunt italiene, aproape depasesc restaurantele romanesti. E o bucatarie usoara. Mi se pare frumos ca un client care a mancat de la tine 15 ani si pleaca cu o carte”.

Pleaca cu o carte, dar cei mai multi indraznesc totusi sa se lege de MASTERCHEF. O intreaba de ce e atat de rea. In 2013, UNESCO a inclus bucataria italieneasca in patrimoniul universal. Iar de atunci studiile i-au confirmat valoarea, dovedita inca din anii ‘60. Pe scurt, tine vasele de singe tinere si protejeaza pe viata pancreasul. Dupa doar 3 luni de dieta mediteranea, ne spune un studiu din 2014, se modifica markerii din singe.

Citește și
gatit, sanatos
Studii: Un roman din doi incearca sa manance sanatos. Un bucatar cu stea Michelin a venit cu un test pentru cealalta jumatate
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ulei de masline extravirgin, peste, rosii, fructe zilnic si paine din faina integrala. Brinzeuri de capra. Acestea rezuma … patrimoniul universal. Dar si un obicei de consum pe care noi nu il avem in gene:

Dr Cristina Balanescu, nutritionist: “La noi, daca facem vara o salata de rosii, se maninca o jumatate de paine numai sa muiem in sosul de salata. La ei se folosesc bucatele de paine si se mananca cu totul salata, nu doar ca sa muiem painea”.

Pestele, uleiul extravirgin, pine integral si legumele sunt numite alimente reci. Combinatia impiedica organismul sa se inflameze. Inflamatia acuta e raspunsul la orice agresor din exterior, de pilda virusi. Inflamatia cronica apare la agresori interni. Spre exemplu, colesterolul marit din sange.

Ileana Manduteanu, cercetator: “In situatia in care tipul nostru de iritant persista pentru mai mult timp si organismul nu reuseste sa rezolve aceasta agresiune, atunci apare aceasta inflamatie cronica”.

Peretele vasului de singe intra permanent in contact cu singele circulant. Acesta contine agresorul denumit colesterol rau sau LDL colesterol. Apare suferinta vasului, care atrage tot din singe leucocite, adica celule de aparare, venite sa repare leziunea. Astfel apare inflamatia. Cum agresorul e permanent in singe, inflamatia va fi, evident, permamenta. Tocmai aceasta inflamatie e redusa prin hrana pe care a apreciat-o inclusiv UNESCO.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Gesturile simple pe care le faci zilnic si care te ingrasa fara sa-ti dai seama. Avertismentul unui medic chirurg
Gesturile simple pe care le faci zilnic si care te ingrasa fara sa-ti dai seama. Avertismentul unui medic chirurg

''M-am ingrasat 10 kilograme insa le voi da jos rapid!'' Nimic depasit in aceasta afirmatie. Totusi, poate nu ar fi rau daca abordarea unei astfel de situatii ar tine cont si de modul in care organismul percepe surplusul.

Studii: Un roman din doi incearca sa manance sanatos. Un bucatar cu stea Michelin a venit cu un test pentru cealalta jumatate
Studii: Un roman din doi incearca sa manance sanatos. Un bucatar cu stea Michelin a venit cu un test pentru cealalta jumatate

Un roman din doi incearca sa manance sanatos dupa cum arata studiile recente. Ceilalti, care nu sunt atenti la alimentatie, ajung sa consume dublu fata de cat recomanda nutritionistii.

O felie de paine cu unt, gustarea ideala pentru micul dejun. De ce este mai bun decat maioneza, alegerea multora dintre noi
O felie de paine cu unt, gustarea ideala pentru micul dejun. De ce este mai bun decat maioneza, alegerea multora dintre noi

Multa lume fuge de unt, de teama kilogramelor in plus. Totusi, o suta de grame din acest aliment au mai putine calorii decat aceeasi doza de ulei, de exemplu. 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.