Descoperirea facuta de cercetatori, dupa ani intregi de munca. Tratarea bolilor cardiace s-ar putea schimba
Lumea medicala este pe cale sa faca un nou pas in tratarea bolilor cardiace.
Cercetatorii lucreaza in prezent la realizarea primului stimulator cardiac biologic. Tratamentul presupune injectarea in inima bolnava a unei gene, care transforma celulele cardiace normale intr-unele speciale, ce stabilizeaza ritmul cardiac.
De peste un deceniu, echipe de cercetatori lucreaza la inlocuirea stabilizatorului cardiac electric cu unul biologic. Solutia pare sa vina de la o gena pe care corpul uman o detine deja.
Dr. Eugenio Cingolani, Cercetator Institutul Cardiac Cedars-Sinai: "In loc sa atasam inimii bolnave un dispozitiv electronic, transformam cardiomiocitele pacientului in celule stabilizatoare pentru un ritm cardiac constant."
Avand la baza terapia genetica, tratamentul experimental presupune reluarea activitatii electrice a inimii bolnave in lipsa unui dizpozitiv extern.
Dr. Eugenio Cingolani, Cercetator Institutul Cardiac Cedars-Sinai: "Celulele inimilor pacientilor sunt reprogramate sau transformate de aceasta gena umana, denumita TBX18, pentru a deveni celule stabilizatoare care pot asigura un ritm cardiac spontan pe intreaga perioada a vietii."
In prezent, cobai pentru tratamentul revolutionar sunt porcii, care prezinta afectiuni cardiace similare celor umane. Echipa de medici spera ca in trei ani sa inceapa si studiile pentru oameni.
Dr. Eugenio Cingolani, Cercetator Institutul Cardiac Cedars-Sinai: "In momentul de fata testam fezabilitatea tratamentului pe termen lung si efectuam calcule ale eficientei, sigurantei si toxicitatii."
Studiul Institutului Cardiac Cedars-Sinai din Los Angeles reprezinta o alternativa pentru cei care sufera de boli cardiace. Anual, peste 300.000 de americani sufera o operatie de implantare a unui stimulator cardiac electric.