Partea din creier care "e de vina" cand ne blocam in fata pericolului, dar si pentru problemele cardiace
O portiune a creierului, cunoscuta drept “periaqueductal” (PAG), poate declansa reactii ca impietrirea (in sensul incapacitatii de miscare), un ritm cardiac crescut si o presiune arteriala mare.
Un studiu recent a facut legatura dintre aceasta zona (PAG) si regiunea despre care se crede ca este responsabila pentru cand o persoana ingheata in fata unui pericol.
Frica este o emotie complexa, in special in cazul oamenilor aceasta depasindu-si statutul primitiv, de aparare. Odata ce ne simtim amenintati, bataile inimii incep sa devina mai dese, simturile ni se ascut si simtim un val de adrenalina si energie care ne permite sa facem fata pericolelor.
Uneori insa, frica este atat de intensa, incat raspunsul este unul de “inghetare”. Practic, creierul este coplesit de situatie.
Neurologii au descoperit mai nou cum acest raspuns, de supravietuire, este legat de maduva spinarii, ceea ce face ca cel amenintat sa intepeneasca in locul respectiv.
Descoperirea este insa mai importanta decat o simpla trecere in revista. Ar putea duce la dezvoltarea unor tratamente pentru bolile de natura emotionala, cum ar fi anxietatea, atacurile de panica si fobiile.
Amintirile iau nastere si se stocheaza intr-o structura mica a creierului, numita amigdala. Semnalele sunt transmise intern, trecand de la un grup de neuroni la altul. De aici, ajung la centrul din creier responsabil pentru declansarea raspunsurilor legate de frica. Acum, cercetatorii au descoperit ca PAG (periaqueductal gray) este zona de la care pleaca totul si care declanseaza reactiile de “inghetare”, cresterea presiunii arteriale si a ritmului cardiac.