Depresia sau scaderea libidoului, provocate de lipsa de somn. 15 efecte neplacute ale noptilor nedormite
In anul 1942, americanii dormeau, in medie, 8 ore, in fiecare noapte. Acum, media a coborat la 6,8 ore. Medicii recomanda sa dormim intre 7 si 9 ore, in fiecare noapte.
Aproape 40% dintre americani au parte de mai putin de 7 ore de somn, noaptea, conform unui sondaj recent, realizat de institutul Gallup. Aproximativ 70 de milioane de americani sufera de tulburari de somn.
World Observer a realizat o lista cu riscurile privarii de somn:
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
1. Starea de iritare
Iritabilitatea si instabilitatea emotionala sunt obisnuite, dupa cateva nopti pierdute, au observat un grup de cercetatori israelieni. Ei au tinut sub observatie un grup de studenti la medicinia, privati de odihna. Concluzia lor a fost ca lipsa somnului amplifica efectele emotionale negative ale evenimentelor deranjante.
2. Dureri de cap
Cercetatorii nu stiu care este motivul exact pentru care privarea de somn provoaca dureri de cap, dar aceasta legatura a fost observata de doctori de mai bine de un secol. Migrenele pot fi provocate de noptile pierdute iar intre 36 si 58% dintre persoanele cu apnee in somn se trezesc dimineata cu migrene.
3. Incapacitatea de a invata
Privarea de somn a fost intotdeauna o problema a adolescentilor. Un studiu realizat pe elevii de gimnaziu a aratat ca daca se intarzie inceperea orelor cu o ora, de la 7:30 la 8:30, rezultatul evaluarilor cresc cu 2 procente in cazul testelor matematice si cu 1 procent in cazul testelor de citire.
4. Problemele de greutate
Problemele cu probleme de somn sufera de dereglari hormonale care sunt legate de cresterea apetitului, cresterea poftei pentru alimentele bogate in calorii, si o scadere a capacitatii de control a impulsurilor emotionale. E adevarat ca o persoana arde mai multe calorii in timp ce este treaza, dar nu este suficient pentru a compensa execesul caloric.
5. Vedere slaba
Privarea de somn este asociata cu vederea slaba, vederea de tunel sau vederea dubla. Cu cat o persoana sta treaza mai mult timp, cu atat va avea mai multe probleme de vedere sau halucinatii.
6. Probleme cardiace
Cand cercetatorii au tinut mai multe persoane treze, timp de 88 de ore, tensiunea lor cardiaca a crescut substantial. Subiectii care au dormit cate 4 ore pe noapte au avut un puls cardiac mai mare decat pulsul celor care au dormit 8 ore.
7. Reactii intarziate
Timpul de reactie scade seminificativ cand nu dormim suficient. Cercetatorii de la Academia militara West Point au supus studentii la doua teste care necesitau luarea rapida a unor decizii. O parte dintre elevi au avut voie sa doarma intre teste, ceilalti nu. Studentii care au dormit s-au descurcat mai bine a doua oara iar cei care nu au dormit s-au descurcat mai slab.
8. Infectii
Privarea prelungita de somn sau chiar o singura noapte pierduta pot face ca sistemul imunitar sa nu mai lupte la fel de eficient cu microorganismele care pun in periocol sanatatea.
9. Scaderea eficientei vacciurilor
Cand organismul este privat de somn, sistemul imunitar este compromis, iar eficienta vaccinurilor scade, pentru ca acestea functioneaza prin raspandirea in organism a anticorpilor impotriva unui anumit virus.
10. Probleme de vorbire
Privarea de somn poate dulce la balbaieli si alte probleme de vorbire, asemanatoare cu cele provocate de consumul de alcool. In timpul unei cercetari, voluntarii au fost tinuti treaz pentru 36 de ore. Ei au inceput sa foloseasca repetitii verbale si clisee si sa vorbeasca monoton, incet si neinteles.
11. Raceli
Un grup de 153 de persoane au fost expuse la o raceala comuna iar cei care au dormit mai putin de 7 ore in cele doua saptamani de dinaintea testului au fost de trei ori mai predispusi la imbolnavire decat cei care au dormit mai mult de 8 ore.
12. Apetit sexual diminuat
Testosteronul este o componenta importanta a mecanismului sexual, atat la barbati cat si la femei. Somnul creste nivelul hormonului dar cantitatea de testosteron scade in timp ce o persoana este treaza. Privarea de somn sau somnul neregulat sunt asociate cu scaderea libidoului si cu disfunctiile sexuale.
13. Diabet
Privarea de somn da peste cap metabolismul, care, la randul lui, creste riscul de a dezvolta rezistenta la insulina si riscul de diabet de tip II. Patru studii au concluzionat ca exista o legatura intre lipsa de somn si riscul de a dezvolta o forma de diabet.
14. Cancer
Tulburarea ritmului circadian si slabirea sistemului imunitar sunt un rezultat direct al lipsei somnului. Studii preliminare au indicat ca persoanele care nu dorm suficient au mai multe sanse de a dezvolta anumite tipuri de cancer, precum cancerul de colon sau de san.
15. Depresia
Un studiu realizat de psihologul Daniel Kahneman, laureat cu un premiu Nobel, realizat pe un grup de 909 femei, a aratat ca somnul nesatisfacator e unul dintre cei doi factori care pot compromite o zi la birou. Persoanele insomniace au un risc dublu de a dezvolta o depresie, iar un cercetare preliminara a indicat ca tratarea problemelor de somn poate trata, cu succes, simptomele depresiei.
Sursa: worldobserveronline.com
Etichete: vaccin, cancer, boala, somn, diabet, depresie, sex,
Dată publicare:
08-02-2014 15:17