De ce trebuie să spălăm bine căpșunile înainte să le mâncăm. Ce boli pot transmite
Suntem în plin sezon al căpșunilor și parcă nimic nu se compară cu un bol plin cu fructe ținute o idee la rece. Spălați-le cu atenție... înainte de consum.
Fructele ori legumele care au atins pământul și nu au fost bine igienizate sunt vector pentru transmiterea virusurilor hepatitice A și E. Hepatita E este periculoasă în special în cazul gravidelor.
Dr. Adriana Motoc, medic primar boli infecțioase: „Exact, și A și E – aceste hepatite se pot transmite pe cale digestivă”.
Hepatita E este o boală auto-limitată. Dar, în timpul celor 9 luni de sarcina, virusul hepatitic E găsește gravidele extrem de vulnerabile. Hepatita E poate fi amenințătoare de viață. De aceea, în timpul sarcinii, spălați bine fructele ori legume care iau contact cu pamântul. În al doilea rând, carnea trebuie bine preparată și consumați doar brânzeturi pasteurizate.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic ginecolog: „În timpul sarcinii organismul unei femei are un sistem imunitar scăzut pentru că trebuie să hrănească încă o persoană, organismul este expus”.
Sistemul imunitar al gravidei lasă garda jos deoarece trebuie să accepte materialul genetic al partenerului. Dacă nu s-ar întîmpla așa, sarcina ar fi atacată. De aceea, o gravidă se apară prost în fata infecțiilor.
Pentru hepatita E nu există vaccin. Găsim vaccin în schimb pentru hepatita A.
Dr. Adrian Motoc Medic, primar boli infecțioase: „Se introduc în organism structuri asemănătoare cu virusul. Organismul crează anticorpi care recuosc specific acele structuri și, în cazul în care în care virusul intră, aceste structuri devin foarte multe. Formează complexe cu virusul pe care le elimină inainte ca virusul să se cuibărească”.
Vaccinarea împiedică boala. Daca ați făcut hepatita A o data în viață cel mai probabil nu o veți repeta.