De ce trebuie ca femeile intre 40 si 50 de ani sa isi faca regulat un consult ginecologic
Mergeti la medic regulat pentru investigatii ale aparatului genital si ale sanilor. Nu trebuie niciodata ratate daca va aflati intre 40-50 de ani. Aceasta pentru ca schimbarile hormonale cresc riscul afectiunilor maligne.
Atentie maxima la starea de sanatate, daca va aflati in asa-numita fereastra hormonala. Aceasta este recomandarea medicilor pentru femeile cu varsta intre 40 si 50 de ani. Este o decada predispusa la aparitia bolilor aparatului genital.
Dupa 40 de ani si pana la aparitia menopauzei, nu ratati examenele ginecologice anuale amanuntite.
"Nu e vorba ca femeia are bufeuri, nu doarme noaptea, ca e anxioasa. Femeia trebuie sa isi faca un consult ginecologic, o ecografie, un bilant hormonal pentru a vedea daca nu se intampla ceva pentru care ea nu are o perceptie foarte definibila", spune Gabriel Lemente, medic primar ginecolog.
Intre 40 si 50 de ani apare asa-numita fereastra hormonala. Este vorba despre schimbari hormonale care pot afecta sanii si endometrul, adica mucoasa uterului.
"Mai ales in perioada de peri-menopauza, 40-50 de ani, cand apare o dereglare homonala la nivelul organismului, atunci aceasta modificare de hormoni poate sa determine o crestere a tumorilor si o transfomarea a acestor tumori benigne in tumori maligne", afirma Ioan Stoian, medic prima ginecolog.
Astfel, specialistii sustin ca o tumora benigna de la san ar trebui extirpata.
Si in privinta fibroamelor, recomandarea extirparii este valabila, chiar daca riscul de transformare maligna este mic.
Tot in aceasta perioada, mergeti regulat la medic pentru evaluarea intregului organism, supus schimbarilor hormonale.
In felul acesta, impactul dezechilibrelor hormonale este redus.