Cum trebuie aranjata camera copilului, pentru ca acesta sa se dezvolte armonios
Nu aglomerati camera copilului, ci lasati micutului libertate de miscare ca sa se descopere pe sine. Iar in privinta obiectelor, conteaza functionalitatea.
Organizati camera celui mic dupa reguli care il ajuta sa se dezvolta armonios. Spre exemplu, peretii ar trebui sa aiba o singura culoare.
Iar jucariile, chiar daca sunt multe, se ordoneaza alaturi de cel mic.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Prezentatoarea Stirilor PRO TV de dimineata, Andreea Marinescu, are o regula clara in privinta relatiei cu fiul ei, Vladimir.
"Totul, in permanenta, este o negociere cu el. Pana si mersul la toaleta este o negociere.", spune Andreea.
Au negociat intens si in privinta amenajarii camerei.
"Cred ca e bine sa aiba si el un punct de vedere si sa-mi zica: “Eu as vrea asa!”.Uneori, parerea lui ma surprinde intr-un mod… extraordinar!", mai spune Andreea.
Este atitudinea corecta, confirma psihologii. Tineti cont de preferintele celor mici si de inca o regula esentiala:
"Amenajarea unei camera reprezinta de fapt o configuratie de stimuli care il ajuta pe copil sa se organizeze si sa invete niste reguli. "In momentul in care in camera nu exista locuri presetate pentru anumite lucruri. In momentul acela copilul nu poate asimila conceptul de ordine.", spune psihologul Jeni Chiriac.
Din acest motiv, trebuie sa ii amenajati, chiar intr-un spatiu restrans, un loc de joaca, unul destinat temelor, un loc pentru activitatile artistice si unul pentru odihna. Si incercati sa respectati disciplina! Asadar, nu e indicat ca micutul sa manance in pat. Si nu din perspectiva igienei, ci a respectarii regulilor. In privinta alegerii culorilor, pe langa preferinte, tineti cont de un aspect.
"Este foarte important cate culori folosesti si cum alternezi intre culorile excitatoare, activatoare si cele de relaxare si cum faci trecerea de la stare de veghe la somn. Camera trebuie sa cuprinda atat lucruri care activeaza, cat si care relaxeaza", mai adauga Jeni Chiriac.
Asadar, in fata patului folositi culori calde - galben, portocaliu, roz, bej. Iar la locul de joaca sunt potrivite rosul aprins sau verdele intens.
In plus, nu aglomerati camera celui mic, ci lasati-i libertate de miscare ca sa se decopere pe sine. In privinta obiectelor, conteaza functionalitatea. Si nu reprosati copiilor dezordinea din camera, deoarece nu e o atitudine contructiva. Mai degraba incercati un truc.
"El trebuie sa invete ca, daca nu-si strange caietele, cartile, jucariile, e posibil, de exemplu, sa nu le mai gaseasca!", spune psihologul Bogdana Bursuc.
In felul acesta, li se dezvolta implicit capacitatea intelectuala.
Accesati perfecte.ro, pentru sectiunea "Mame Perfecte", unde puteti gasi mai multe sfaturi despre cum sa va cresteti copiii, dar si cum sa le amenajati locurile de joaca. Mai mult, puteti sa trimiteti fotografii cu camerele copiilor vostri.