Copiii au nevoie de o evaluare a starii de sanatate o data pe an. Ce analize recomanda specialistii
Mergeti cu cel mic, o data pe an, la un control medical amanuntit, chiar in lipsa oricarei afectiuni. Iar daca in familie, exista vreo problema medicala, aveti grija sa verificati daca nu s-a transmis si la copil.
O data pe an copiii au nevoie de o evaluare a starii de sanatate. Testele de sange si cele imagistice nu sunt atat de numeroase ca in cazul adultilor.
Insa parintii trebuie sa-si duca micutii la un examen clinic. Aceasta pentru a preveni bolile grave care afecteaza 2% dintre copii.
Monitorizati cu atentie copiii inca din primele zile de viata. Si observati-le comportamentul in timpul alaptarii.
"De exemplu, un sugar care oboseste in timpul suptului, trebuie sa ne gandim ca ar putea avea o problema in principal cardiaca", a dezvaluit conf. dr. Mihaela Balgradean, sef clinica pediatrie.
Nu ignorati aceasta problema si vorbiti cu medicul. Tot pana la 1 an, aveti grija si cum mictioneaza copilul.
"Trecem pe partea renala si ne gandim ca un copil care emite urini tulburi sau urat mirositoare, care nu reuseste sa aiba o mictiune corecta, cu jet interupt sau jet slab, toate aceste sunt probleme care noua, ca medici, ne ridica niste suspiciuni", a mai spus conf. dr. Mihaela Blagradean.
Semnalati medicului si aceasta problema.
Cat priveste testele specifice, micutii au nevoie pana la un an de o hemoleucograma, dar si o ecografie abdominala. Dupa acest prag de varsta, specialistii recomanda o hemoleucograma, transaminazele din sange, creatinina si glicemia.
Pana la trei ani, pediatrul ar trebui sa-i masoare copilului tensiunea arteriala. La sase ani, testul se repeta, in lipsa oricaror probleme. Si mai exista un lucru care merita toata atentia.
"Daca si in familie e cineva cu o problema deosebita, atunci problema aia sa o cautam, sa vedem daca nu este si la copil", ii asfatuieste pe parinti prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie de pediatrie.
Si acordati atentie si aspectelor psihologice ale vizitei la medic. Nu le spuneti ca ii duceti la doctor daca nu sunt cuminti. Este unul dintre cele mai periculoase comportamente.
In fiecare an, copilul ar trebui sa aiba parte de un examen medical amanuntit, in lipsa oricaror simptome.
Sursa: CSID
Etichete: sanatate, analize, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
03-04-2013 07:27