De ce simtim nevoie sa mancam ceva atunci cand ne uitam la televizor. Trucul prin care putem evita acest obicei nesanatos
Indiferent de varsta, cu totii cautam acel moment de relaxare din fata televizorului. Eventual, cu ceva de rontait alaturi.
In tot acest timp, concentrarea merge asupra emotiilor pe care le simtim urmarind firul narativ de pe ecran. Nu exista pic de atentie pentru mancare.
Putem consuma si mai bine de 1.000 de kilocalorii fara sa avem cea mai vaga idee. Nu conteaza varsta, ma relaxez in fata televizorului. Perfect! Si de ce sa nu iau si o gustarica? In acest timp, va concentrati pe emotiile pe care le simtiti la televizor. Nu aveti nici cea mai mica atentie pentru mincare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doctor, Serban Damian, Nutritionsit: "Ceea ce poate sa insemne un exces de mancare pentru ca nu te opresti la timp. Faptul ca te uiti la un spectacol care iti da niste emotii, un film care iti creeaza tensiune poate sa afecteze procesul digestiv."
Pe de alta parte, in fata unui ecran e cel mai posibil sa rontaiti. Asa aduceti cele mai multe kilocalorii intr-o zi, fara sa simtiti insa. Iata un truc:
Doctor, Laura Ene, Medic specialist diabet si boli de nutritie: "De foarte multe ori se confunda senzatia de foama cu senzatia de sete. As vrea ceva si nu stiu ce -recomandarea mea ar fi sa faceti testul paharul cu apa, beti un pahar cu apa, daca acea senzatie de foame sau de ceva nevoie de rontait trece inseamna ca a fost sete".
Cortexul prefrontal este partea din creier care controleaza comportamentul alimentar si emotiile. Daca in momentul in care mancati, atentia nu e concentrata numai la actul de a manca, creierul devine confuz.
Nu poate sa dea ordine sistemului intestinal pentru o digestie optima. In felul acesta, mancarea se digera partial. Iar senzatia de satietate intarzie sa apara. Cortexul prefrontal este un fel de director al creierului. Ia informatia din alte zone cerebrale si o sintetizeaza.
Intervine in ecuatie si hipotalamusul, adica doar 2 centimetri din creier, care insa controleaza hormonii, dar si o parte a actului alimentar. Si nu doar atat.
Doctor, Cornel Toader, medic primar neurochirurg: "Hipotalamusul face legatura intre creier si reglajul organelor interne. Ani de zile s-a crezut ca reglajul functionalitatii organelor interne, ma refer la inima, plamani, metabolism. Este independenta de creier, prezenta hipotalamusului arata relatia dintre creierul uman si reglajul activitatii organelor interne."
Si aceasta parte din creier e afectata negativ daca mancati in timp ce va uitati la un ecran. Si e cel mai usor mod de a declansa haosul alimentar.
Sursa: Pro TV
Etichete: creier, mancare, nutritie, emotii, televizoare,
Dată publicare:
30-03-2017 09:54