De ce muşcă de fapt copii când sunt furioşi. Puţin părinţi ştiu cum să reacţioneze corect
Copiii mici mușcă atunci când nu au argumente și sunt furioși. Ori când se lovesc de critici din partea adulților. E normal şi instinctiv să facă asta.
Cei mici nu fac altceva decât să își exprime furia. Și să pună limite, așa cum fac și adulții, dar verbal. Cum ne comportam în faţa unei astfel de reacţii?
Toate animalele îşi marchează teritoriul. Asemenea lor, fac şi copiii mici. Îşi marchează jucăriile sau pur şi simplu teritoriul …muşcând alţi copii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Bogdana Bursuc, psiholog: „E normal să muşte, nu trebuie să încurajăm muscatul, trebuie să încurajăm furia. Să spunem nu. Ce ai simţit? Este furios? E ok să fii furios, ai dreptul să spui nu.”
La orice vârstă, furia sănătoasă înseamnă să puneţi limite şi să spuneţi NU. Dacă vă deranjează ceva. Fără aceste limite normale , iată cum se construieşte comportamentul.
Bogdana Bursuc, psiholog: ”Spunem da, da, da la toate ne găsim că suntem suprasolicitaţi şi ajungem să avem resentimente pentru că avem impresia că ceilalţi sunt de vină. Furia asta este este principala emoţie care ne autoreglează o relaţie în care suntem. Dacă ne dă dreptul să fim furioşi, să urmăm impulsul ca ceva să se întâmple.”
Şi acum ne adresăm părinţilor, probabil deranjaţi că îşi văd copilul muşcând alţi copii sau respingându-i. Ajutaţi-i să intelega ce simt, ca să reglaţi apoi comportamentul. Cu multă flexibilitate. Un copil vrea de la părintele lui, chiar dacă nu poate să exprime, extrem de multă flexibilitate. Iar flexibilitatea e o abilitate care protejea sănătatea mentală.