De ce este bine pentru sanatate sa mancam si sa bem din recipiente din sticla. Explicatiile date de catre specialisti
Omenirea a inventat sute ori poate mii de materiale pentru a pastra alimentele cat mai aproape de starea lor nealterata. Culmea e ca cel mai sigur dintre aceste materiale... exista inca din antichitate.
Sticla naturala apare in urma furtunilor cu trasnete, pe plaje ori chiar in deserturile nisipoase.
E prima forma sub care omul a avut de-a face, pana sa fie perfectionata de egipteni si romani. Asa cum va spuneam, sticla inca se dovedeste imbatabila cand vine vorba de a depozita hrana.
Vinul, berea si in special uleiul - toate trebuie pastrate in sticla colorata. Maro, daca se poate. Impiedica lumina sa degradeze alimentul.
Lumina intra in reactie cu uleiul si il transforma. Asa apar mirosul si gustul de ranced, din cauza produsilor toxici. Or, sticla colorata impiedica reactia.
Dar... nu vorbim doar despre ulei. Toate alimentele ar trebui pastrate in sticla. Chiar daca nu intra in reactie cu lumina.
Materialul este anti-microbian. Mai ales daca a venit in prealabil in contact cu apa. Contactul genereaza un gel invizibil pentru ochiul uman, care nu le permite microbilor sa se inmulteasca pe sticla.
De aceea, este bine sa mancati din sticla, sa beti din sticla, sa va pastrati alimentele in sticla.
Glazura. Nu vorbim despre o prajitura, ci despre glazura de sticla, pe care o gasim pe orice obiect ceramic destinat uzului alimentar. Sunt 100% sigure. Aceeasi glazura de sicla se gaseste si in suprafata vaselor de email.
Glazura de sticla pusa peste fier - asa apare vasul de email. Excelent, daca vreti sa fierbeti in el, pentru ca nu interactioneaza cu alimentele la temperatura inalta. Daca nu este ciobit, atentie!!!
Cata vreme vasul este intact, este extrem de sigur, dar si mult mai ieftin decat teflonul sau vasele de aluminiu ceramice.