A inceput sezonul alergiilor. Ce insista sa folosim in locuinte toti specialistii, indiferent de domeniu
"Nu suport polenurile, stranut fara control cand simt praful de prin casa. Nu tolerez anumite alimente si ma deranjeaza enorm poluarea!". Este placa arhicunoscuta ce ruleaza la intensitate maxima...in sezonul alergiilor, cele mai frecvente boli cronice.
Facem astazi un exercitiu interesant. Mergem la statia de epurare a apelor reziduale din Bucuresti. Adica un loc in care concentratia de bacterii este la cote maxime, dar in care...oamenii tolereaza fara probleme situatia.
Si ne mutam apoi in propria locuinta, pentru a intelege de ce este bine ca microorganismele din aer ori de pe suprafete...sa reziste la produsele de curatenie.
Statia de epurare Glina, sfarsit de iarna. Cea mai dificila perioada din an pentru locul in care se strang apele... uzate ale Bucurestiului.
Alex Vasilescu, inginer statie: "Ne uitam la canalul colector de sub Dambovita, pe care noi il numim caseta. Tot ce vine din canalul de canalizare ajunge aici. Un porc aruncat in canal, da, un cap de porc aruncat in canal…"
Dupa ce filtrele retin corpurile mari aruncate in canale, urmeaza gratare cu 5 mm intre ele. Cu toate asta, specialistii de aici insista: apa reziduala nu e cos de gunoi!
Pana acum am vorbit doar despre curatarea mecanica a apelor uzate. Dar... ca sa ajunga sa fie curate, adica sa
existe viata in ele, sunt tratate cu... bacterii.
Ne uitam la cea mai mare concentratie de bacterii pe care o putem intilni in viata. Bacteriile - sa le spunem bune - le consuma, controlat, pe cele care ne infecteaza apa. Din lupta iese apa… limpede. Oamenii care lucreaza aici le inspira zilnic.
Cei care lucreaza aici nu se tem de bacterii. Nu la fel stau insa lucrurile in cazul clorului ori al detergentilor agresivi. Formeaza un cocktail chimic, caruia nimeni nu ii poate sti ...formula. Si omoara tocmai bacteriile care curata apa. Asa cum o fac detergentii de la spalatoriile auto si uleiurile aruncate in canal.
IMEDIAT dupa ce ati curatat baia cu clor, spre exemplu, din aer, se depun la loc, pe suprafete, ACELEASI bacterii. Vaporii de clor raman in locuinta.
De la Glina ajungem la Spitalul Universitar, la un specialist alergolog.
Dr. Brandusa Petrutescu, medic primar alergolog: "Clorul este un iritant respirator si favorizeaza patrunderea alergenelor din mediu in muscoasa respiratorie si dezvoltarea alergiilor la cei predispusi."
De asemenea, TRICLOSANUL din sapunurile anti-bacteriene ataca direct pielea si mucoasele copiilor, principalele victime ale igienei cu produse agresive.
Dr. Brandusa Petrutescu, medic primar alergolog: "In mediul inchis si mai ales iarna se acumuleaza mucegaiuri care sunt toxice si pot sa dea simptome de oboseala. Apare asa numitul sindrom al cladirilor bolnave, spatiile de locuit pot deveni adevarate bombe. E un microclimat cu microbi, cu mucegaiuri, microcoparticole, poluare."
Concluzia? Toti specialistii, indiferent de domeniu, insista sa folositi, in locuinte, detergenti biodegradabili pentru suprafete sau banalul otet cu apa.
In rest, igiena reala inseamna sa lasati geamul deschis cat mai mult, ca sa distrugeti microclimatul de mucegaiuri si microbi.
Nu sa va bombardati casa cu toate produse de curatenie pe baza de clor, care agreseaza plamanii si permit tuturor alergenilor din mediu - acarieni, polenuri - sa intre direct in mucoasa pulmonara si apoi in sange.