Beneficiile terapei cu animale pentru copiii cu diverse afectiuni. Cum le imbunatateste starea o astfel de sedinta
Terapia cu animale incepe sa dea rodele mult asteptate in cazul copilasilor cu diverse afectiuni.
Cei mici reactioneaza mult mai bine in preajma unui catel si se deschid, povestindu-si temerile. In acest fel, si psihologilor le este mult mai usor sa comunice cu pacientii si sa gaseasca solutii pentru problemele lor.
In acest centru pentru copii cu autism din Cluj, cateii sunt ca la ei acasa. De 5 ani Mihnea face terapie cu animale iar o data pe saptamana se intaneste cu Bes. Atunci este fericit.
Copil: Stai jos.
Dresor: Dar care e comanda ca sa stea jos?
Copil: Sezi!
Dresorul: Acum poti sa ii spui stai culcat si el se aseaza
Medicul urmareste ca din interactiunea cu animalul copilul sa isi insuseasca anumite deprinderi. Parintii lui Mihnea sunt incantati de rezultatele de pana acum.
Nicoleta Niste, mama lui Mihnea: "Mihnea interactioneaza foarte bine cu animalele. Un mare castig a fost pe spontaneitate nu a avut frica de animale are curaj sa se apropie de animale pe care nu le cunoaste. Plus ca avem un subiect de conversatie placut noi parintii cu ei"
In cadrul Asociatiei pentru Caini de terapie se afla 9 exemplare, doua omologate si 7 in formare. Orice patruped, indiferent de rasa sau pedigri poate fi dresat cu anumite conditii.
George Mosoia,presedintele Asociatiei Dog Assist.: "Este foarte important ca un caine de terapie sa nu fi trecut printr-un program de terapie prin paza si aparare pentru ca el nu trebuie sa dezvolte agresivitate sub nicio forma."
O astfel de sedinta in acest centru dureaza aproximativ o ora si este gratuita pentru pacienti.
La Arad, o tinara psiholog il foloseste pe Rey, labradorul ei de 3 ani, ca ajutor de nadejde. “Daca vrem sa impunem reguli in familie, parintii, prin Rey invata cum sa se comporte cu copii. Se intampla ca Rey sa mearga in fata, atunci, eu il intreb in timpul plimbarii, cum se simt, de ce cred ca nu ii asculta
Mihaela Gherghel, psiholog: "Am ales terapia asistata de animale pentru ca oamenii genetic, isi doresc sa interactioneze cu fiinte vii, reactioneaza mai bine, factorul de stres e mai mic atunci cand interactioneaza cu animalele"
Acest lucru ii ajuta pe copilasi sa fie mai siguri pe ei.
Daniela Goldis, membru fondator Asociatia Integra: "Eu am doi copii, unul cu dizabilitati mentale si celalalt sanatos, copilul bolnav a dobandit deprinderi ca si spalatul pe maini, pe dinti, la copilul sanatos am observat cresterea stimei de sine dupa numai 3 sedinte."
Daca in urma cu cativa ani, romanii erau extrem de reticenti atunci cand ar fi trebuit sa mearga la psiholog, mai nou terapeutii spun ca lucrurile s-au schimbat. Si iata ca ajutati si de animale, specialistii incearca sa ii convinga pe oameni ca sanatatea sufletului nu trebuie neglijata.