Legatura dintre varsta parintilor si riscul aparitiei autismului la copii. Rezultatele unui studiu complex realizat in 5 tari

Ultima actualizare: 20-06-2015 00:12
autism, copii - shutterstock

Un studiu realizat pe un esantion de 5,7 milioane de copii din cinci tari a ajuns la concluzia ca riscul aparitiei autismului este mai mare daca tatii au peste 50 de ani, daca mamele au peste 40 de ani, precum si atunci cand mama este adolescenta.

Publicat in revista 'Molecular Psychiatry', studiul analizeaza situatia a 5,7 milioane de copii din Danemarca, Israel, Norvegia, Suedia si Australia si este unicat prin cea mai mare baza de date din lume referitoare la factorii care pot contribui la aparitia autismului.

In acest fel, 'relatia dintre varsta parintilor si autism a putut fi examinata cu o rezolutie mult mai mare, ca si cum s-ar fi facut la microscop', a subliniat Michael Rosanoff, director de cercetare stiintifica in domeniul sanatatii publice din cadrul organizatiei 'Autism Speaks'.

Rod al unei colaborari internationale, studiul face parte dintr-un proiect care vizeaza alcatuirea unui Registru Epidemiologic referitor la Autism (iCARE), care sa ajute la determinarea factorilor care predispun sau protejeaza contra autismului.

Cei 5.766.794 de copii din esantionul analizat s-au nascut intre 1985 si 2004, iar cercetatorii au urmarit modul in care s-au dezvoltat acestia pana in anul 2009.

Rezultatele obtinute au aratat ca incidenta autismului a fost cu 66% mai mare la copiii nascuti din tati cu varsta de peste 50 de ani, si cu 28% mai mare cand tatii aveau peste 40 de ani, prin comparatie cu copiii cu tati cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani.

Si varsta avansata a femeilor la ora procrearii este un factor de risc din acest punct de vedere: cele de peste 40 de ani au un risc cu 15% mai mare decat cele mai tinere de a naste un copil cu autism. Totodata, si varsta prea frageda poate avea urmari nedorite: copiii nascuti de mame adolescente au un risc cu 18% mai mare de a fi autisti decat cei ale caror mame au peste 20 de ani.

Un aspect nou pus in evidenta de acest studiu este ca rata autismului creste in cazul in care diferenta de varsta dintre parinti este mare. De exemplu, riscul este important daca tatii au intre 35 si 44 de ani, iar mamele sunt cu cel putin zece ani mai tinere, dar si in situatia inversa, cand mamele au intre 30 si 40 de ani, iar tatii sunt mai tineri cu mai mult de zece ani.

Specialistii presupun ca riscul mai mare asociat cu barbatii de peste 50 de ani se poate explica prin mutatiile genetice ale spermatozoizilor, care se inmultesc odata cu avansarea in varsta si care ar putea contribui la dezvoltarea unor tulburari de acest gen la copii.

Explicatia asocierii dintre riscul de autism la copil si varsta mamei continua sa fie o necunoscuta insa pentru oamenii de stiinta, la fel ca si legatura cu diferenta mare de varsta dintre cei doi parinti.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
Las Fierbinți
Sezonul 19, Episodul 23

44:57
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!