De cate ori pe saptamana ar trebui sa mancam carne, conform nutritionistilor: "Excesul poate duce la accidente vasculare"
Trecem astazi si pe la doctor, pentru o consultatie lunga si amanuntita...pe diabet si nutritie. Ne-am propus sa raspundem la mai multe intrebari.
De ce carne slaba, cand si grasimile sunt - asa cum am aratat - bune?
De ce doua zile pe saptamana...post? De ce mai multa apa si cat mai putina sare?
Ganditi-va, inainte de orice incercare de a schimba sau adapta un regim de hrana ca nutritia...nu este o stiinta inventata de om. Procesele se adapteaza la anatomia si fiziologia noastra. Ca ne place sau nu...
Dr. Laura Ene Medic specialist diabet si boli de nutritie: "Carnea ar trebui sa faca parte dintr-un regim de viata echilibrat, dar nu mai mult de o data pe zi. Carnea alba si pestele alb de doua ori pe saptamana, o data pe saptamana carnea rosie si de doua ori pe saptamana post. Excesul de carne poate duce la accidente vasculare si infarct prin exces de colesterol pe artere. Cea mai buna proteina si care satura e albusul de ou, deci putem sa avem o omleta din albus, sa facem sufleuri de legume cu albus."
Consumati fructe si legume, auzim la televizor. Medicii...au insa o precizare!
Dr. Laura Ene, medic specialist diabet si boli de nutritie: "Zaharul din fructe este tot un zahr care, consumat in exces, poate accelera glicemia, sa ne ingrase si sa ne creasca trigliceridele. Contra a ceea crede lumeaa ca au mai putine vitamine si minerale decat legumele, legumele raman campioane la vitamine si minerale."
Asadar: doar doua, trei fructe pe zi. Iar legume cat mai multe!
Pana acum am fost invatati de mici, de la scoala, 3 mese pe zi plus doua gustari.
Dr. Laura Ene Medic, specialist diabet si boli de nutritie: "Poate fi o varianta buna in cazul copiilor care nu tolereaza o cantitate mare de mincare deodata. Pentru noi, adultii, ar fi suficient 3 mese principale pe zi. As incepe cu o salata mare de fructe, la pranz o salata cu o carne slaba, iar seara o salata de legume cu lactate."
E cel mai simplu program alimentar. Unul care n-o sa faca niciodata probleme in complicatele circuite din interiorul organismului uman.