Care sunt cele mai bune grasimi pentru corpul uman si de unde le putem lua. De ce este bun pestele pentru noi

13-10-2016 13:21


Poate va ganditi inca la vacanta. Sau, din contra, ati dat de un ritm sufocant la locul de munca...

O partida de pescuit este o activitate incredibil de relaxanta.

Iar daca aveti sansa sa si prindeti ceva...un pat de sare pe post de tava face toti banii. Mergem astazi in laboratorul de chimie si analizam... "grasimea buna", precum cea intalnita in anumite specii de peste.

In realitate, toate grasimile naturale sunt bune, dar unele dintre ele nu pot fi produse de corpul uman. De aceea medicii le inarmeaza pe acestea cu apelativul "excelente".

Luati sare grunjoasa, amestecati-o cu albus de ou si intindeti-o peste peste. Invelit in crusta proaspat formata, pestele se da la cuptor pentru o jumatate de ora. Apoi....incepeti cu o pauza si abordati-l...cu incredere.

Intotdeauna, partea culinara este minunata. Uitam insa de lectia de chimie. Care, pica bine sau nu, trebuie insusita. Ne intalnim cu un specialist in... grasimi.

Ceea ce ne spune chimistul are importanta vitala.

Grasimile saturate - pe care le gasim si in unt, untura, seu - pot fi create doar de ficatul uman. Fara sa le aducem din alimentatie.

Important este ca atunci cand alegeti sa le consumati, sa aveti grija la cantitati. Cat mai mici. TOCMAI pentru ca DUBLEAZA productia proprie a ficatului. NU pentru ca sunt rele.

Si grasimile mono-nesaturate - pe care le gasim in masline, alune, migdale - pot fi sintetizate doar de ficatul uman. Fara aport din afaara. De aceea, si din aceste produse o cantitate redusa...ajunge. O mana, de exemplu.

Se schimba radical situatia cu grasimile POLI-nesaturate: peste, ulei de floarea soarelui, ulei de simburi de struguri.

Ficatul uman nu este capabil sa le produca. Grasimile poli-nesaturate intra insa in fiecare celula din organism. Si fac preventie activa impotriva artero-sclerozei, boala care omoara cei mai multi oameni in lume.

Dr. ing. Nicoleta Chira, facultatea de chimie, Universitatea Politehnica Bucuresti: "In mod obligatoriu trebui sa ne gandim ca grasimile pe care le consumam sa fie din grasimi polinesaturate."

Portia ideala de grasimi care lupta sa pastreze vasele de singe curate si sanatoase e formata din peste - peste care turnati o lingura de ulei de floarea-soarelui, presat la rece insa, de soia ori de samburi de struguri.

Sunt uleiuri poli-nesaturate mai bune decat uleiul de masline de exemplu, care contine preponderent grasime mono-nesaturata. Pe care, cum spuneam, o puteti produce si singuri. In propriul ficat.