Cazurile in care trebuie facuta vaccinarea antitetanos. "Microbul incepe sa se dezvolte si produce o toxina"

03-02-2017 10:34


tetanos

Bacilul care provoaca tetanosul se gaseste in mod obisnuit in intenstinul oamenilor si al animalelor. Si circula liber prin natura. Este motivul pentru care orice rana mai serioasa rebuie urmata de un vaccin antitentanos.

Dupa nastere, sugarii primesc acest tratament. Protectia se intinde pe zece ani. Ulterior, vaccinarea trebuie refacuta. Copiii sunt cei mai predispusi la rani cu risc tetanigen.

Vaccinarile obligatorii in prima parte a vietii includ si doze de antitetanos. Imunizarea dureaza cel mult pana ce copilul implineste zece ani. Daca este facuta.

Doctor Adrian Craciun, medic primar neonatolog: "Din pacate numarul parintilor care refuza vaccinarea in maternitate la copii e mare si e un lucru grav. In 15 ani, de cand fac meseria asta n-am avut nicio reactie post vaccinala majora, absolut niciuna, dar copii care s-au imbolnavit de boli care puteau fi preventite sunt gramada."

Daca cel mic nu este vaccinat, orice rana se poate transforma in poarta de intrare pentru acest microb. Care traieste peste tot in natura.

Spre exemplu, o zgarietura de pisica sau o muscatura chiar prietenoasa a unui cine. Ori o simpla zgarietura intr-o aschie pe care copilul nu o simte.

In aceste situatii, in decurs de 48 de ore, se impune vaccinarea. Cele mai periculoase sunt plagile intepate:

Doctor Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: "Mai ales plagile intepate, cum ar fi calcam intr-un cui. Acolo se produce o conditie de lipsa de oxigen."

Sporii acestui microb se dezvolta doar in lipsa oxigenului. Adica in interiorul unei rani care incearca sa se vindece.

Doctor Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: "N-am curatat bine, n-am putut patrunde in profunzime. Acest microb incepe sa se dezvolte, produce o toxina tetatingena care produce contracturi uneori generalizate."

Conditia este amenintatoare de viata pentru ca blocheaza sistemul respirator, in lipsa unui tratament rapid.
Daca aveti un copil care se apropie de 10 ani, e indicata vaccinarea si fara ca acesta sa se fi ranit.

Apoi, la fiecare zece ani, e nevoie de o revaccinare. Imunizarea nu are efecte secundare.
 

Sursa: Pro TV