80% din durerile de burta ale copiilor ascund un disconfort emotional. Cum rezolva psihologii aceasta problema
In cazul copiilor, 80 la suta din cauzele unui abdomen cronic dureros tin de sistemul nervos. Este si motivul pentru care, in astfel de situatii, este nevoie de sprijinul unui psiholog.
Psihologul il poate ajuta pe cel mic prin exercitii de imaginatie dirijata, care pot fi facute apoi si alaturi de parinti.
"Ma doare burta!" se plange copilul, iar parintele este pus in fata unei situatii neplcaute. Simptomul apare in atatea afectiunui pediatrice incat e greu de indicat o directie si implicit de identificat un tratament. Doar medicul este cel care poate determina motivul. Asta dupa ce exclude o neplacere psihologica a copilului, care, da, poate sa dea un astfel de simptom...
Dr. Nicu Caceaune, medic primar medicina interna: "In mod expres ne adresam si celor tineri, copii, adolescenti. Organismul uman are mai multe ingrediente, noi trebuie sa stim in primul rand ca avem toate organele, ca n-avem un organ lipsa si ca nu exista patologie specifica varstei mici."
Ecogafia abdominala nu iradiaza. De aceea ar trebui sa fie o investigatie obligatorie la varste mici, in special daca exista simptome digestive la copii.
Frecvent, aceste dureri pot sugera prezenta unor paraziti intestinali. Doar un medic poate spune. Sa nu va surprinda daca mergeti cu cel mic la control si veti fi intrebati si despre contextul psihologic pe fondul caruia se manifesta deranjul.
Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "De foarte multe ori sunt cauze neurovegetative care duc la acesta situatie, de exemplu copilul trebuie dus la gradinita si cand trebuie sa plece incepe durerea de burta. De ce? La gradinita exista un conflict cu un copil sau cu un adult."
Aproximativ 80% din cauzele de abdomen cronic dureros, in cazul celor mici, tin de sistemul nervos. De aceea, e nevoie de interventia unui psiholog. Specific, durerea de burta inseamna furie neexprimata. Se intampla ceva la gradinita sau la scoala, ori unul dintre parinti este extrem de sever.
Copiii simt conflicul, dar nu pot sa-l exprime si, bineinteles, nici sa gaseasca o rezolvare.
Adina Dumitrescu, psiholog: "Nu poate exprima ceea ce traieste si-si reprima foarte mult din starile negative fara sa le numeasca si fizic. Sucul gastric creste ca si concentratie si viteza si apar aceste crampe abdominale."
Cum ii ajuta psihologul? Mai intai le pune imagini cu un munte pe care trebuie sa il urce. E un exercitiu clasic de relaxare, care se numeste imaginatie dirijata. Apoi, trece la exercitii prin care cel mic este ajutat sa isi numeasca si sa isi descrie emotiile.
Adina Dumitrescu, psiholog: "Cand ai fost ultima data furios? Si unde ai simtit? Unde in corp? Incercam sa localizam astfel si copilul sa isi identifice starile in corp."
Exercitiile pot fi facute si acasa, alaturi de parinti.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, scoala, Psihologie, furie, durere, csid, disconfort, burta,
Dată publicare:
02-02-2017 10:15